2023-2024

A világűr csodái

A világűr csodái elnevezést kapta a soron következő tematikus foglalkozás az inkluzív csapat szervezésében. A  csoportos foglalkozásokat azért is tartjuk nagyon fontosnak, mert az együttműködésre, az önbizalom növelésére, de az indulatkezelésre és a kudarctűrésre,  valamint az egymás iránti empátiára és a toleranciára is megtanítja nemcsak a gyerekeket, hanem bennünket, pedagógusokat is.  Ez a gondolat vezérli a csoport tagjait minden foglalkozás megtervezése kapcsán. A foglalkozások témáját mindig a gyerekek érdeklődése, valamint a legfontosabb fejlesztendő terület felmérése után döntjük el a csapaton belül. 

A világűr, a bolygók, a csillagok minden gyermek számára varázslatos világ. Érdeklődéssel fogadták és hallgatták a tanulók, kicsik és nagyok egyaránt Kovács Gábor tanár úr előadását. Sok érdekes kérdés is elhangzott, melyekre a tanár úr érthető, világos válaszokat adott. Gyerekenciklopédiákat lapozgatva a képek elképzelhetővé tették a tanulók számára az egész univerzumot.  Az elméleti ismeretek megszerzése után jött az igazi kihívás. Álmodtunk egy nagyon nagyot, tervünk az volt, hogy kreatívan, ám mégis méretarányosan varázsoljuk a foglalkoztatóterem mennyezetére a bolygókat. Sok előkészület után, többféle technikát – papírmasé, festés, színezés – ötvözve elkészültek a kisebb és a nagyobb bolygók is. A csapat alsó tagozatos része űrhajókat, sőt még űrlényeket is festett kiegészítésképpen, és ez az „univerzum“ került fel a mennyezetre. A foglalkozást, már hagyományosan, mozgásos feladatokkal zártuk, valamennyi tanuló nagyon élvezte az „Én bolygóm, én bolygóm” elnevezésű játékot. 

Hiszünk abban, hogy a kreativitás az egyik legfontosabb fejlesztési terület, fokozottan az a sajátos nevelési igényű tanulóink számára. A játékos feladatok mindegyike egy önismereti út is egyben. A feladatok kapcsán jobban megismerjük a ránk bízott gyermekeket, és ők is egymást. Jobban látjuk a hasonlóságokat és a különbözőségeket is, számunkra ebben nagyon sok lehetőség rejlik abból a szempontból, hogy mit hogyan fejlesszünk a jövőben. 

A játék minden gyermek és pedagógus számára a legjobb terep, hogy fejlesszük a szabad gondolkodást, hogy érezzék a diákok az elfogadást a társak és a tanárok részéről egyaránt. Az elfogadás érzése az inkluzív nevelésben részesülő gyermekek számára az egyik legfontosabb alappillér, hogy merjék megmutatni, kik is ők valójában, hogy érezzék, hogy hibázhatnak, mint mindenki más.

Az inkluzív csapat valamennyi tagja elkötelezetten végzi a feladatát, ezért nagy köszönet és hála. Aki nem hiszi, hogy mennyi rejtett tehetség  van a gyerkőceinkben, az járjon utána, szeretettel invitáljuk a tanár kollégákat, lessenek be egy pillanatnyi időre a foglalkoztatótermünkbe, és látni fogják, hogy minden gyermek egy CSODA, mint az egész univerzum maga. 

Sill Zsuzsanna, az inkluzív csapat vezetője

A rovat cikkei

Back to top button