2022-2023

A szó és a vers ünnepe Pozsonyban

December 1-jén már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a Csemadok pozsonyi nagytermében, hogy amire megérkeznek a versenyzők, minden készen álljon a 18. Cogito Esszéíró Pályázat, valamint a 16. Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Verseny megnyitójára, amelynek délutáni értékelő gáláján díjaztuk a legjobb esszéírókat, valamint megjutalmaztuk azokat a szavalókat, akik a zsűri döntése szerint aznap a legjobban teljesítettek.

Két év telt el személyes találkozás, jelenléti verseny és díjkiosztó nélkül… És bár a szervezés nem kis munka, nagyon hiányoztak nekünk Pozsonyban, az advent kezdetén a lelkes versmondók és esszéírók az elmúlt két évben. Valószínűleg ők sem voltak ezzel másként, hiszen a világjárvány alatt kevés alkalmuk volt arra, hogy átéljék azt a kellemes, bizsergető izgalmat a gyomrukban, amelyet a pódiumra lépéskor és a szavalás kezdete előtti lélegzetvétel alkalmával érez a versmondó. És bár az esszéírók tolla a világjárvány alatt sem pihent, de mégis felemelőbb érzés egy gálán, gyönyörű teremben átvenni a megérdemelt jutalmat, mint elballagni érte a postára. De ez már a múlt, az idén komoly felkészülési folyamat megkoronázásaként a versenyzők végre megmutathatták legjobb szövegalkotói és előadói oldalukat, próbáltak hatni, elgondolkodtatni, szórakoztatni, lényükből, belső rezdüléseikből átadni. Ezt értékeltük, díjaztuk és köszöntük meg nekik és felkészítőiknek a gálán, amelyet elsős gimnazistánk, Metzner Dóra nyitott meg gyönyörű énekével.

A szavalóverseny mezőnye háromtagú, “Duna utcás” zsűri előtt mérettette meg magát, ugyanis Culka Ottó színész, Katona Eszter és Nagy Ádám, a Színművészeti Főiskola hallgatói mindhárman a mi gimnáziumunk padjait koptatták. Három kategóriában (AI 8-9. osztály, gimnázium, szakközépiskola) hallgatták meg a szlovákiai magyar alkotók műveit előadó versenyzőket, az eredményhirdetés előtt pedig mindhárom zsűritag külön értékelt, elmondta benyomásait, értékes, megszívlelendő tanácsait, a gála után pedig még versenyzők személyre szóló értékelésére  is maradt idő. A 16. alkalommal megrendezett szavalóversenyünk helyezettjei:

 • 1. kategória – vers
 1. Sági Anna Flóra (Kóczán Mór Alapiskola, Csilizradvány; felk. Matyó Simoneta)
 2. Vida Evelyn (Kóczán Mór Alapiskola, Csilizradvány; felk. Béhr Erzsébet Zsuzsanna)
 3. Bugár Abigél (Deáki Alapiskola; felk. Renczés Nóra)
 • 1. kategória – próza
 1. Szalóczi Boglárka (Deáki Alapiskola; felk. Renczés Nóra)
 • 2. kategória – vers 
 1. Rigó Bianka (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Horváth Péter)
 2. Rákász Fanny (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Simon Beáta)
 3. Bukovský Dorottya (Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta; felk. Ollé Krisztina)
 • 2. kategória – próza 
 1. Csikmák Máté (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Simon Beáta)
 2. Béhr András Bertalan (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Horváth Péter)
 3. Bajcsi Boglárka (Selye János Gimnázium, Komárom, felk. Spátay Adriana)
 • 3. kategória – vers
 1. Tyukos Balázs (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk.  Pongrácz Flóra)
 2. Nagy Georgina (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk.  Pongrácz Flóra)
 3. Kováč Stella (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk.  Pongrácz Flóra)
 • 3. kategória – próza
 1. Molnár Boglárka (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk.  Pongrácz Flóra)
 2. Perleczky Balázs (Közös Igazgatású Iskola, Dunaszerdahely, felk. Néma Ivana)
 3. Bolya Laura (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk.  Pongrácz Flóra)

A Cogito Esszéíró Pályázat zsűrijét idén is a korábbi években összeszokott trió alkotta: Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapító elnöke és Szemet Edit, pszichológus, a Pátria Rádió szerkesztője. Most sem volt könnyű dolguk: 44 pályamű érkezett négy témában, közülük kellett kiválasztaniuk a kategóriák győzteseit, valamint a pályázat fődíjas munkáját. Döntésük alapján a következő pályázók kaptak meghívást a díjkiosztó gálára:

 • a Kellemes meglepetés című témában a somorjai Dávid Dóra gondolatait ítélte díjazásra méltónak a zsűri; 
 • Örök fiatalság. Te elfogadnád, vágysz rá? – ez a téma 26 esszéírót szólított meg,  ezért ebben a kategóriában két 1. helyezett vehette át megérdemelt jutalmát: a mihályfai Koráb Laura és a füleki Agócs Boglárka;
 • Lélekvédelem/Lélektúra  témában született meg az a pályamunka, amely a zsűritagok döntése alapján nemcsak kategóriagyőztes, hanem fődíjas is lett: Szabados Tímea küldte be Vágsellyéről; 
 • Fék nélkül élünk címmel pedig a dunaszerdahelyi Csehy Flóra írta meg a legjobb esszét. 

Társszervezőnk, a Vasárnap című hetilap minden évben különdíjat ajánl fel: az idén a dunamocsi Kocsis Dóra lett a Vasárnap-díjas pályázó.

Jó volt újra tapasztalni, látni a lelkesedést a versenyzőkön, a várakozás izgalmát a felkészítő tanárokon, az örömöt a díjazottak szemében! Jó volt újra együtt lenni a szó és a vers ünnepén Pozsonyban az advent kezdetén! Gratulálunk, köszönjük, jövőre Veletek ugyanitt! ????

A szervezők nevében: Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Back to top button