2022-2023

A székesfehérvári titok

December 12-én útnak indultunk Székesfehérvárra. A városba megérkezve először meglátogattuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol rengetek játék volt kiállítva, amelyek valamikor nagy értéknek számítottak. Utána a Titkok Háza Tudományos Élményközpont következett.

Az intézmény célja az oktatás, de nem a klasszikus iskolapados módszerrel. A mai társadalomban nem feltétlenül arra van szükségünk, amit az iskolákban tanulunk, hanem másra. Nem többre, nem kevesebbre, nem jobbra, nem rosszabbra, hanem egyszerűen másra. A Titkok Háza ebben segít. Nincs tábla, nincs iskolapad, nincs vetítő és nincsenek jegyzetfüzetek. Egy teljesen más oldalról közelítik meg a tudás átadását, és véleményem szerint hatékonyabban, mint a klasszikus iskolapadban ülős, füzetbe jegyzetelős módszer. Meghallgattunk egy meteorológiai előadást, LEGO robotot programoztunk, tanultunk a 3D nyomtatás működéséről, majd versenyeztünk egy programozott robottal. Nem csodálkoztunk, amikor a robot nyert.

Az elmúlt évszázadok alatt rengeteg változott a világ, egyedül az iskolák maradtak meg változatlanul. A Titkok Háza ezen szeretne változtatni, egy újfajta, modern intézmény működtetésével.

Básti Dániel IV.B

A rovat cikkei

Back to top button