2022-2023

A könyvjelző idén is összekötötte az iskolákat

Idén szeptember közepétől alapiskolás diákjaink már negyedszer kapcsolódtak be A könyvjelző összeköti az iskolákat elnevezésű népszerű cseh-szlovák projektbe, melynek alcíme: Az én irodalmi történetem várja, hogy Te is elolvasd. A projekt célja kreatív olvasással fejleszteni a gyermekek olvasási készségét, és az idei tanévben összesen 1 040 iskola 119 937 tanulója vállalta be ezt az izgalmas kihívást.

A projekt a könyvek kiválasztásával kezdődött. Diákjaink az iskolai könyvtár polcairól válogattak, vagy otthoni könyvtárukból hoztak olvasnivalót. Az alsó tagozaton a harmadikos és a negyedikes tanulók egy-egy történetet olvastak el, a felső tagozaton az ötödikesek, a hatodikosok és a hetedikesek egy könyvet dolgoztak fel. Az elolvasott könyvről, történetről üzenetet rajzoltak cseh barátaiknak, a Základní škola Senožaty diákjainak. A munka zöme a szlovák nyelv és szlovák irodalom tanórákon valósult meg a tanárok, Sziegl Krisztina, Prékop Mária, Berényi Zsanett, Pék Judit, Iró Erzsébet, Wittenberger Zsuzsanna, Varga Emília és Gazdík Krisztina irányításával. 

 A projektbe bekapcsolódott diákok mindkét iskolában 126 könyvjelzőt készítettek. Az olvasás és az ötletes könyvjelzők készítése örömet szerzett a diákoknak, ezt a képek is tanúsítják. Megfigyelhettük, hogy a szlovákiai magyar és a cseh tanulóknak vannak közös kedvelt íróik és hőseik. A csehországi alapiskola egy kisebb intézmény, ott az elsősöktől a kilencedikesekig mindenki bekapcsolódott a könyvjelzők készítésébe. A partneriskolában a mi könyvjelzőinkből és a diákjaink által készített apró ajándékokból szép kiállítást készítettek, erről küldtek nekünk képet is.

Az érdeklődők a projekt értékelését elolvashatják a Szlovák Pedagógiai Könyvtár, illetve a NIVaM weboldalán november végén (www.spgk.sk, www.nivam.sk). Bízunk benne, hogy könyvjelzőkészítés vonzó lesz diákjaink számára a következő iskolaévben is, és újból szívesen olvasnak, rajzolnak és találnak maguknak új cseh vagy szlovák barátokat.

Zaťko Klára, a projekt iskolai koordinátora

A rovat cikkei

Back to top button