2023-2024

A győri Mobilis

 November utolsó szerdája érdekes kirándulást tartogatott számunkra a győri Mobilis élményközpontba.

Reggel az iskola elől indult a buszunk Győrbe. Az utunk kellemes volt és viszonylag rövid, mivel röpke egy óra múlva már Győrben, az Árkád bevásárlóközpont előtt szálltunk ki. Eljött az ideje a tízórainak, korai ebédnek, hogy teljes bedobással vessük magunkat bele a foglalkozásba.

Délben már a Mobilis ajtaja előtt álltunk, ahol egy gyors eligazítást kaptunk az előadóktól. Elsőként az interaktív kiállítást tekintettük meg, ahol egy kiállított Audit is találtunk. Érdekesség róla, hogy 7 éve egy festékhiba miatt került ide, és mivel egy angol piacra szánt darabról van szó, a sofőr ülése a jobb oldalon található. Ezután az előadóterembe mentünk, kezdődött a nitrogénnel való kísérletek bemutatója.

A kísérletek elég csendesen kezdődtek, lufit fagyasztottunk, levegőt cseppfolyósítottunk, de később elég hangossá váltak, amikor először kupakokat, majd már az egész üveget is, mint egy rakétát lőttünk ki. Végül az „építs és irányíts” foglalkozáson vettünk részt. Két csoportra osztódtunk, az egyik csoport a programozóasztal felé vette az irányt, a másik pedig először megépítette a robot vázát.

A programozásnál párokban dolgoztunk, két Micro:bit mikrovezérlőt programoztunk be, egyiket az autó távirányítójának, a másikat pedig az autó fedélzetére tettük, mint vevőt. Félidőben cserélkeztünk, és mi mentünk építeni. Az autót aránylag gyorsan összecsavaroztuk az előre 3D nyomtatott elemekből, és már irányíthattuk is.

Az indulás előtt még gokartozni is volt lehetőségünk, mivel a központ mellett útbiztonsági napot tartottak.

A kirándulást nagyon élveztük, viszont mire begördült az autóbusz az iskola elé, kellőképpen el is fáradtunk.

Baráth Bence,9.A

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button