2023-2024

3…2…1… CSAPÓ! ITT A MASTERPIECE SZEZON – országos szinten is!

Mottó: “A jövő nem a robotoké, hanem azoké, akik elkészítik őket.”

A FIRST LEGO League egy nemzetközi verseny különféle korosztályú tanulóknak. Szlovákiában két kategóriában versenyeznek a gyerekek: az Explorer kategóriában a 6-10, a Challenge kategóriában a 9-16 éves korosztály. Az iskolánk CoolBricks nevű csapata – a regionális döntőben nyújtott remek teljesítménye után – az Explorer kategóriában mérettetett meg az országos döntőben. A csapat tagjai alapiskolánk 5. évfolyamának diákjai: Can Leila, Vanda Félix, Baráth Zsófia, Tóth Lilla, Muzsík Dávid Ira és Gajdosík Vanessa.

A felkészülés során a gyerekek játékos formában tanulnak és fejlesztik készségeiket a modern technológia és kihívások terén. Fejlődnek a problémamegoldás, a csapatmunka és a kritikus gondolkodás terén is. A szabad kísérletezés és a kreatív problémamegoldás kiemelkedő fontossággal bír a kompetenciák fejlesztése szempontjából. Az ilyen típusú feladatok segítségével a gyerekek megismerhetik és gyakorolhatják azokat a készségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek lesznek a robotika, a mesterséges intelligencia, a programozás és a modern technológiák terén való boldoguláshoz.

A FIRST LEGO League Explore verseny során a csapatok a mérnöki alapokra fókuszálnak, miközben valós problémákat vizsgálnak.  Egyedi megoldásokat hoznak létre és építenek fel LEGO-elemekből, elsajátítják az ehhez szükséges tervezési készségeket. A modell szerves része a LEGO-robot is amelyet a kisdiákok programoznak be.

Az 2023-2024-es tanévben a létrehozandó projekt témája a természettudományok kreatív szerepe a művészetben volt.. Ezzel arra buzdították a fiatalokat, hogy egy olyan világot alakítsanak ki, amely tele van végtelen lehetőségekkel. A jövőd attól függ, hogy te milyen leszel! Te alakítod majd ki az alapokat, lépésről lépésre, pont úgy, ahogy egy legóépítményt alkotsz. A szezon a MASTERPIECE nevet kapta.

A csapatunk egy Duna utcás művésztelepet alkotott a legókockákból, ahol volt modern galéria, festőműhely, hologaléria, mozi, zeneiskola és vidám színház. A telep közepén egy forgószínpad állt, amelynek forgását a diákok által programozott intelligens kocka irányította. Az idelátogató legóemberkéket egy robot szállította az egyes helyszínekre. A járművet “kutyuli 2.0”-nak nevezték el a diákok, mivel a tavalyi modell továbbfejlesztése volt. 

A versenyre a robotika szakkörön készültek a diákok. Az első lépés a kötelező elem megépítése volt, amihez megkaptuk az építési útmutatót. Ez után következett az ötletelés, mi mindent lehetne építeni. Mindenki megtalálta a számára legmegfelelőbb építményt. Több héten keresztül építettük a különféle kis épületeket, ahova modern technikai megoldásokat is beleraktunk, persze mindent csak legóból. Következett a szállítóeszköz, a legórobot beépítése a modellbe és annak programozása. A robot önállóan a program szerint fordult  a színes fal érzékelésekor. Amikor kész volt a modell, következett a csapatposzter elkészítése és a prezentáció megírása. A legnagyobb kihívás az volt, hogy tanulóinknak nem az anyanyelvükön, hanem szlovák nyelven kellett ismertetnünk a projektjüket. De ezt az akadályt is leküzdöttük, sok gyakorlással kiválóan megtanulták a gyerekek a szövegeket. Az első próba az osztálytársaik előtt zajlott, nagy sikert aratott az elkészített modell és a poszter. Így már készen álltunk a megméretettésre, amely nagyon jól sikerült.

Az első szereplésünk Pozsonyban, a regionális fordulóban volt, ahol 10 csapat indult. Diákjaink előadása elnyerte a zsűri tetszését, különösen nagyra értékelték az újragondolt járművet.  A versenyen programozási díjat kaptunk, és a csapatot nagy örömünkre meghívták az országos fesztiválra, amely szintén Pozsonyban, a Szlovák Takarékpénztár épületében zajlott. Ide az egész országból 6 csapat kapott meghívást, minden régióból egy. Itt is sikerült lenyűgözni a bírákat, a legjobb feladatmegoldás díját sikerült megszereznünk.

Nagy munka van mögöttünk, de vár ránk a következő verseny, amelyre izgalommal készülünk. Indulunk a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ nevű versenyen, amely májusban lesz. Szorítsatok nekünk! 🙂

Bertók Euridike, informatikatanár

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button