2022-2023

Tök jó foglalkozás

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges.”

                                                                                           Kölcsey Ferenc

Kölcsey ismert gondolatainak alapján fogtunk össze, egyesítettük ötleteinket és terveinket, így született meg október közepén a ”Tök jó nap” ötlete. Naponta tapasztaltuk, hogy a gyerekek szeretnek kincseket gyűjteni, felfedezni a körülöttük lévő világot.  Az őszi időszak a kincsek gyűjtésére sok lehetőséget kínál. Ennek a gondolatnak a mentén az őszi szünet előtti utolsó  tanítási napot játékkal, vetélkedővel tarkítottuk  a sajátos nevelési igényű gyerekek egy csoportjával. 

A  foglalkozást Móricz Zsigmond Iciri-piciri című kedves kis történetének a feldolgozásával kezdtük, így hangolódtunk a program következő részére. A bábokkal eljátszott történet után az ősz kedvelt termése, a tök került a terítékre.  A tökfaragás közben beszélgettünk az őszi termésekről, a népszokásokról. Tök Józsika megszületése után, a lányok kreatívkodhattak. A feladat ugyanis egy vidám madárijesztőlány elkészítése volt. Az öltöztetés után természetesen nevet is kapott a vidám figura, így díszíti az osztálytermünket Rózsika.  Vidám vetélkedővel folytatódott a program, több készséget is fejlesztett a játékos akadálypálya, hisz egy előre elkészített térkép alapján kellett tájékozódni és az elrejtett feladatokat megtalálni, majd teljesíteni azokat. Voltak ügyességi, sportos feladatok, de az apró kezek finommotorikáját fejlesztve pókhálót is szőttünk, és természetesen a logikus gondolkodás csiszolása is teret kapott. A térképet követve találtuk meg a nap vidám kis figuráját, Tökfilkót. A kis vetélkedő résztvevőit  oklevéllel jutalmaztuk. Az igazi meglepetés pedig a finom illatos sütőtök volt, amelyet először bátortalanul ízlelgettek a gyerkőcök, végül pedig mind elfogyott. 

Köszönöm az inkluzív csapat valamennyi tagjának a lelkes csapatmunkát, a konyha főnöknőjének és a szakácsoknak  a segítőkészséget a sült tök elkészítésénél.  Bízom benne, hogy sok hasznos ismerettel gyarapodtak a gyerkőcök, és a játékosan megszerzett tudásból meríteni fognak  majd a szünet utáni hétköznapokon is. 

Sill Zsuzsa, az inkluzív csapat vezetője

A rovat cikkei

Back to top button