2022-2023

Prágában ezüstérmet szereztek diákjaink

Nemzetközi versenyen értünk el nagy sikert Prágában! A Samsung által megszervezett Solve for Tomorrow közgazdasági verseny március végi válogatóján a legjobb tíz csapat közé való bekerülés után egy hónappal a csapattagok, Kopják Ádám, Kiss Bálint Béla és Nagy Tivadar – Barczi Anikó tanárnő kíséretében –  már a Prága felé tartó buszon ültek.

Az egész versenyfolyamat november 30-án kezdődött, amikor is csapatunk elküldte a bejelentkező videót, amelynek szerkesztéséhez segítséget kértünk régi barátunktól, a komáromi Nagy Tivadartól, ezáltal biztosak voltunk abban, hogy ez és a további videók is a legprofibb minőségben készülnek majd el. Az ötlet, amellyel a versenybe beneveztünk, eredeti és kifejezetten kreatív: Kopják Ádám és Barczi Anikó tanárnő találták ki Kiss Bálint Béla segítségével. Egy Syvillo nevű applikáció megtervezése fogalmazódott meg bennünk, egy olyan közösségi média elkészítése, amely természetvédelmi feladatokat ad felhasználóinak, melyekért cserébe EcoCoint kapnak. Ezáltal motiválja őket arra, hogy újrahasznosítsanak és ökologikusabb életet éljenek. Az EcoCoin egy kriptovaluta, amit ajándékutalványokra lehet beváltani. 

Az ötletünket felvázoló videóval bejutottunk a legjobb harminc csapat közé, ami után egy hosszabb kisfilm elkészítésének fogtunk neki, amelyben részletekbe menően mutattuk be a projektünket. Április harmadikán hozták nyilvánosságra a legjobb tíz csapat listáját, ők utazhattak Prágába, hogy megküzdjenek a dobogós helyekért. Mint az összes többi csapat, mi is kaptunk saját mentorokat, akik a tavalyi versenyen harmadikok lettek, és segítettek nekünk tapasztalataikkal abban, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból és az ötletből. 

A prágai döntőn tíz startup projektötletet prezentáltak a versenyzők. Az esemény a Next Zone épületében zajlott, ahol ambiciózus kezdő vállalkozókat segítenek. Csapatunk hatodikként került sorra. A hatfős cseh és szlovák zsűrit felettébb megragadta a prezentációnk, amelyet Kopják Ádám és Kiss Bálint Béla adott elő a Design Thinking módszerrel. Az előadás tízperces volt, majd tíz percig a zsűri kérdéseire válaszoltunk. Előadásmódunk – a reakciókból ítélve – felszabadult és szórakoztató élményt nyújtott a közönségnek, de ami a legfontosabb, hogy érdeklődést keltett bennük. A díjátadón megjelent Jin Lee, a Samsung Csehország igazgatója, és személyesen adta át nekünk a második helyért járó jutalmakat: tabletet, fülhallgatót, órát és egyéb termékeket. Megjegyezzük, hogy a prágai döntőben szereplő szlovákiai csapatok között mi voltunk az egyetlen, magyar tannyelvű iskolából érkező csoport, és a legjobb eredményt értük el: Szlovákiát tehát magyarok fogják képviselni a verseny következő fordulóján! 🙂

Dobogós helyezésünknek köszönönhetően nem ért véget számunkra a verseny, nyáron online fogjuk reprezentálni Szlovákiát és Csehországot az európai megbeszélésen, ahol a többi résztvevő ország képviselőinek fogjuk előadni projektünket. Szintúgy bekerültünk a Samsung Familybe, ahol segítenek nekünk az ötletünk megvalósításában. 

Kevés dolog múlhatja felül ezt a csodálatos, háromnapos prágai utazást és a feledhetetlen élményeket. A versenyen kívül megnéztük Prága nevezetességeit, többek közt a Szent Vitus székesegyházat, a Károly hidat és David Černý híres kinetikus  Kafka-szobrát. Izgatottan várjuk a folytatást!

Kontakt: @adam_kopjak, adam@kjk-digitals.com

Kiss Bálint Béla (III.A) és Kopják Ádám (III.B)

A rovat cikkei

Back to top button