2020-2021

Pozsonnyal ismerkedtünk

Pozsony sok mindenről híres, viszont rengetegen vannak diákjaink között, akik ezekről még csak nem is hallottak, és nemcsak a vidékről érkezett iskolatársainkra jellemző ez, hanem az iskolánk padjait már 9 éve koptató tanulókra is. Éppen ezért indultak városnézésre gimnazista elsőseink szeptember 24-én Borka tanár úr és Fonód tanárnő vezetésével.

Utunkat a Kő téren kezdtük, ahol megnéztük a Szent Jakab-kápolna romjait és a Vásárcsarnokot. Ezután a Prímás Palota terére mentünk, ahol megcsodáltuk a palotát, a büntetőkutat és a millenniumi fát, amely már sajnos nem az eredeti, mivel az 1896-ban, a magyar honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából ültetettet a tér felújításakor kivágták. Ezután továbbmentünk az Óváros régi városházához, amelynek érdekessége, hogy minden korban hozzáépítettek, így az épület sokfajta korszakról és stílusról árulkodik.

Negyedik megállónk a Főtér volt, amelyet biztosan mindenki ismer, mivel itt szokták megrendezni a karácsonyi vásárt. Megnéztük azt a házat, amely a Jakab családé volt, és a kutat, mely azután készült, miután I. Miksa király koronázása idején tűz ütött ki a városban.

Ezután már csak az Országgyűlés épülete (ma Egyetemi Könyvtár), a Klarisszák temploma, Pozsony legrégebbi utcája, a Káptalan utca és a Szent Márton-dóm megtekintése maradt. Ennek érdekessége, hogy a tornyon lévő Szent Korona másolatában van egy időkapszula, amelyben olyan dokumentumok is vannak, amelyek még Mária Terézia korából származnak. Megnéztük még a lebontott zsinagóga helyén álló emlékművet és a Salvator gyógyszertárat is, amelyet most belülről is meg lehet csodálni.

,,Kirándulásunkat” egy fényképpel zártuk a dómmal a háttérben, bár a felvételt többször is meg kellett ismételnünk, mivel az első próbálkozások nem lettek sikeresek. Szerintem sok érdekességet tudtunk meg, és remélhetőleg ezután már senki sem fog elveszni az Óvárosban.

Sziegl Laura, I.B

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button