2020-2021

Piros szalagokkal az AIDS ellen – idén kicsit másként

Vírusok voltak, vannak, lesznek, amikor viszont nem közvetlenül a mi, illetve szeretteink életét fenyegetik, hajlamosak vagyunk megfeledkezni létezésükről. A 2020-as év önjelölt „főszereplőjévé” azonban épp egy vírus vált, mely szó szerint embermilliárdok életét változtatta meg világszerte, megszólaltatva a vészcsengőt, és jó alaposan felbolygatva a közvéleményt. A koronavírus viszont messze nem az egyetlen olyan vírus, mely szedi áldozatait, iskolánk ezért ebben a tanévben is bekapcsolódott a stílusosan Piros Szalagok (Červené stužky) nevet viselő, országos volumenű kampányba, támogatva és reményeink szerint megerősítve az AIDS elleni küzdelmet. 

„Hass, alkoss…”

Tehetséges diákokból idén sem volt hiány a Duna utcán. Dávid Andrea, III.A osztályos tanuló hétköznapinak semmiképp sem nevezhető rajzával nyűgözött le mindannyiunkat – szinte sajnáltuk kiadni kezünkből a pályamunkát (a technika vívmányainak köszönhetően azonban megőrizhetjük „letapogatott”, azaz beszkennelt másolatát). Arról pedig, hogy miként vélekednek diákjaink a 21. század vírusairól, számtalan remek, kreatívabbnál kreatívabb vers, levél, elmélkedés született, mivel azonban korlátoztak minket a számok, Škereň Marián (II.A) és Szolcsányi Laura (III.A) munkáit továbbítottuk a zsűrinek, bekapcsolódva így ebben a tanévben az irodalmi versenybe is.

Retró buli, retró zene…, de retrovírus?

Arról, hogy a retrovírus fogalma bizony nem azt jelenti, hogy egy divatjamúlt vírusról lenne szó, Horňák Simon Alica, iskolánk egykori diákja beszélt online előadásai során, amelyekre december 1-jén, az AIDS elleni küzdelem világnapján kerítettünk sort a gimnázium első három évfolyamának osztályaiban. Alica, aki a dunaszerdahelyi kórház nőgyógyászati osztályán praktizál immáron ötödik éve, nemcsak a HIV vírus terjedési formáiról, illetve az AIDS megbetegedés tüneteiről, annak lefolyásáról és „karbantartásáról” informálta tanulóinkat, hanem mesélt konkrét esetekről, szinte akciófilmekbe illő helyzetekről, amikor bizony ők is szembesültek a vírussal. Az ABC-szabály hármas jelszavát (Abstinence, Be Faithful, Use a Condom – Önmegtartóztatás, Légy hűséges, Használj óvszert) pedig rendkívül élvezetes előadása után biztosan minden diákunk megjegyezte.

Itt a piros, hol a piros?

Az AIDS-ellenes küzdelem jelképe a piros szalag, mely a vér színeként a szenvedést és fájdalmat szimbolizálja, mindamellett a figyelemfelkeltően vibráló, élénk piros színű szalag kitűzésével az AIDS betegséggel küzdők iránti érdeklődésünket és főként támogatásunkat fejezzük ki. Tavaly amellett, hogy diák és tanár egyaránt kitűzve hordta november 18-tól a piros szalagot, iskolánk udvarán egy hatalmas élő szalag kialakításával is kifejeztük szolidaritásunkat. Mivel ebben a tanévben ezt a tervet sajnos nem tudtuk megvalósítani, a szorosan egymás mellé kerülő fényképek esetében azonban nem kell betartani a másfél méteres távolságot, egy virtuális piros szalagot hoztunk létre. Köszönet a közreműködésért gimnazistáinknak és a lelkesen bekapcsolódó tantestületnek!

„Nem a HIV diszkriminál, hanem mi, emberek!”

Zárszóként pedig néhány gondolat erejéig csak annyit szeretnék mondani, hogy teljesen mindegy, milyen a szexuális orientációnk, vallásunk, bőrünk színe. Mit sem számít a magasságunk, korunk, nemünk vagy társadalmi státuszunk: ha nem vagyunk elővigyázatosak, ha nem figyelünk oda magunkra és a körülöttünk lévőkre, ugyanúgy ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, mint bárki más.

Szabó Andrea, DÖK-koordinátor

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button