2023-2024

Őszi foglalkozás és inkluzív oktatás

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is elindítottuk csoportos tematikus foglalkozásainkat. Az őszi szünet előtti utolsó napok erre remek alkalmat nyújtottak.  

A tanév elején az új pedagógusokkal bővült inkluzív csapat már az első értekezlet alkalmával eldöntötte, hogy minden hónapban megszervezi a gyerekek számára a csoportos foglalkozásokat. Kiértékelve a tavalyi tanév tapasztalatait úgy éreztük, a foglalkozások értéket teremtettek. Az inkluzív csapat mind a 8 pedagógusa szenvedéllyel és kitartással végzi a feladatát, mindenkinek vannak ötletei és hisznek abban, hogy csak az visz előbbre, ha valami olyat alkotunk, ami többletértéket ad hozzá nemcsak a saját életünkhöz, hanem  a ránk bízott gyerekekéhez is.  Hisszük, hogy a csoportos foglalkozások az együttműködésre, az önbizalom növelésére, de az indulatkezelésre és a kudarctűrésre, valamint az egymás iránti az empátiára és a toleranciára is megtanítják nemcsak a gyerekeket, hanem bennünket, pedagógusokat is. 

Az idei tanév első közös foglalkozásának gerincét A Kesztyű című mese adta. Ebből a kis történetből kiindulva hatalmas kesztyűbe költözött állatkákkal, dramatizálva indítottuk a délelőtti foglalkozást. A csoport alsós gyerkőcei így lehetőséget kaptak arra, hogy átismételjék, rögzítsék az ujjak nevét, megismerkedtek az egyes foglalkozásokkal is. A mese történetén keresztül átvezettük a foglalkozást az állatok őszi és téli életformájára. Itt a csoport felsős tanulói egy érdekes prezentáción keresztül ismerkedhettek meg azzal, hogy az állatok milyen módon vészelik át a telet. A prezentációt természetesen úgy állította össze Varga Gyökeres Andrea tanító néni, hogy a természet és az állatok iránt érdeklődő alsósok számára is legyen értékes üzenete. 

A közös délelőtt már hagyományos, a gyerekek által várt része a kreatív alkotás. Mi más is lehetett volna az őszi foglalkozás témája az állatkák témáját folytatva? Készültek sünik és mókusok, őszi termésekkel dekorálva. Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy a kitartó közös munkának már, ha még nem is mindenkinél, de megszületik az eredménye. Egyre kreatívabbak, és a finommotorika terén is látványos a fejlődés.  Az asszisztensek, Monozlai Kiss Piroska és Flaska Réka odafigyelő türelemmel vezették a gyerekeket. A csoportos foglalkozást az inkluzív csapat speciális pedagógusa, Lehocký Evelin vezetésével mozgásos játékokkal fejeztük be, a gyerekeket magával ragadta a játék öröme és lendülete.  

Bízunk benne, hogy a foglalkozás során sok örömet és még több tapasztalatot gyűjtöttek és vittek magukkal a gyermekek, valamint az alkotó munka örömét a pedagógusok. Köszönet érte a csapat valamennyi tagjának!

Sill Zsuzsanna, az inkluzív csapat vezetője

A rovat cikkei

Back to top button