2020-2021

Online programjaink a távoktatás alatt

Egy világ

Iskolánk prevenciós programjának keretében az alapiskola 9. évfolyamának, illetve a gimnázium III. évfolyamának tanulói részt vettek a minden évben sorra kerülő „Jeden svet“ filmfesztiválon, amelyre az idén az aktuális helyzetből kifolyólag online került sor. Az általunk megtekintett filmek témái a menekültprobléma és az extrémizmus voltak. A vetítés után a diákok aktívan bekapcsolódtak a meghívott szakemberrel folytatott beszélgetésbe, melynek során az említett problémákra és a témával kapcsolatban felmerült kérdéseikre is kimerítő válaszokat kaptak. A diskurzus később a diákok és az iskola prevenciós koordinátora között folytatódott tovább, bizonyítva, hogy tanulóinkat mélyen élénken érdeklik és megérintik az aktuális témák. (Marták Zsolt)

Európa klímakészültségben

Erről a témáról hallgattak meg egy online beszélgetést gimnazista diákjaink az Európa Parlament szlovákiai irodájának szervezésében. Mint azt tudjuk, 2019 volt a nagy változás éve, amikor az EU elindította klímaprogramját, melynek az Európa klímakészültségben nevet adta.

A beszélgetésből, melyet a tanulók szlovákiai EP-képviselőkkel (I. Štefanec, M. Wiezik, M.Hojsík, R. Hajšel) folytattak, kiderült mennyire vagyunk felkészülve bármilyen változásra, milyen úton kéne elindulnunk, készek vagyunk-e környezettudatosan élni. Utunk a zöldebb élet felé még hosszú, de szerencsére a folyamatos újításokkal próbáljuk megvédeni életterünket. Apró, kis dolgokkal sokat tehetünk bolygónkért.

Megtudtuk, hogy a szlovákiai tudósok mikroorganizmusok segítségével kifejlesztettek egyfajta „bio műanyagot“, és azt is, hogy nem annyira ökologikusak az elektromos autók, mint azt a reklámokban állítják. A természet megvédése érdekében nem elég a hulladékot szelektálni, hanem kevesebbet is kell belőle termelni. Számos hasznos és érdekes ismerettel gazdagodtunk, amelyek remélhetőleg nem maradnak meg puszta információként, tudásként a fejünkben, hanem életünk, tetteink részeivé is válnak. (Tóth Tünde)

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button