2017-2018

Objektivitás, Kreativitás, sikeres Európa… OKE?

Hát persze, hogy OKÉ! Na és persze: „Ne hagyd magad manipulálni!” Ezt a címet viselte, e fogalmak köré szerveződött a pozsonyi magyar gimnázium által az Európa a polgárokért program keretében nyár végén megpályázott, majd megnyert, április 15-17-én az Európai Bizottság támogatásával megvalósult projekt.

Hogy jut eszébe egy gimnázium lelkes kis csapának, hogy az iskola mellett működő polgári társulás nevében megpályázzon egy ilyen nagy volumenű európai projektet? A tavalyi tanévben egy pozsonyi PT hasonló projektjének egy része zajlott a Duna utcán, valamint a program egy panelbeszélgetésében Kulcsár Mónika bemutatta az intézményben a Tolerancia éve keretén belül lezajlott Krókusz projektet. Ennek kapcsán merült fel az ötlet, hogy – mivel a Tolerancia éve után az idei tanévben a mediális nevelés és az önkéntesség évét készültünk meghirdetni tanintézetünkben, és az ehhez kapcsolódó tervezett aktivitások tökéletesen illeszkedtek a pályázati programba – vágjunk bele! Iskolánk több külföldi szervezettel van kapcsolatban, ők mozgósították a saját partnereiket, így a Ratio Educationis egy ausztriai, két magyarországi, egy német és egy szlovéniai szervezettel egyeztetve rakta össze a projekt gazdag, háromnapos programját. 3 célra fókuszáltunk elsősorban: az európai értékek – diverzitás, kulturális gyökerek, történelmünk, szabadság, tolerancia – hangsúlyozása; az aktuális kérdések – migráció, előítéletek, mediális manipuláció – körüljárása; a kapcsolatteremtés szervezetek és egyének közt, ismerkedés, kommunikáció.

Bizonyos idő távlatából, miután a projektet a programokon részt vevő diákjainkkal ki is értékeltük, levezettük, és külföldi partnereink véleményét is meghallgattuk, ma már nyugodtan kijelenthető, hogy kiválóan sikerült ez a három nap! Lássuk – sajnos csupán – címszavakban, ill. szubjektív benyomások fényében, mi is zajlott nálunk április közepén!

Vasárnap, április 15-én kora délután nyitottuk meg iskolánkban a rendezvényt, ennek keretében külföldi partnereink is bemutatkoztak. Ettől kezdve pedig – és ez jellemző volt a következő 3 napra is – párhuzamosan zajlottak a legkülönfélébb programok. A résztvevők egy csoportja multikulturális pozsonyi városnézésen vett részt, egy csapat érdeklődő pedig ellátogatott a muszlim imaházba, amelynek megtekintése közben érdekes és hiteles információkat szerezhettek a Szlovákiában élő iszlám hitű közösségről. 5 órától színvonalas interkulturális program kezdődött a Nivy kultúrház színpadán: nagy sikerű műsort adott a Szőttes néptáncegyüttes, majd a Halászi Hagyományőrzők, valamint a darnózseli vegyeskórus műsora kapott vastapsot a népes közönségtől. Az ezt követő kellemes hangulatú, ismerkedő beszélgetéssel telt vacsora közben iskolánk ebédlőjében a finom estebéd elfogyasztásán túl érdekes és hasznos információkat is olvashattunk egy Európai Unióról vetített prezentációban.

Hétfőn, április 16-án a legtöbb program a tolerancia és a szabadság jegyében zajlott. A Krókusz Projektben részt vevő diákjainkkal ekkor tartottuk a Tolerancia napot, amelyen vendégül láttuk a másik két szlovákiai krókuszcsoportot a szenci és a pozsonypüspöki alapiskolából, illetve egy piliscsabai középiskola is ellátogatott hozzánk, és bemutatta a projekt keretében végzett tevékenységét. A programot két, napjaink háborús konfliktusairól szóló előadással kezdtük: Kovács Attila docens a szíriai helyzetről és az ezt kísérő menekültválságról, Kállay András egyetemi adjunktus pedig az ukrajnai háborúról beszélt a diákoknak. Majd következtek a három iskola tanulóinak hónapok óta készített családtörténeti indíttatású kiselőadásai, amelyekre ráépült két foglalkozás, melyeket Vincze Beatrix docens, a Krókusz Projekt szakmai vezetője, valamint Pap Ágnes, a projekt programvezetője tartott. Eközben vendégeink egy másik csoportja az Unió biztosította mozgási szabadság szellemében Dévényújfalura, a Szabadság kerékpároshídhoz látogatott, ahol a bársonyos forradalom előtt szigorúan ellenőrzött határ volt Csehszlovákia és Ausztria között. Délután 1 órára pedig iskolaudvarunk a Szabadság udvarává változott, megnyitottunk ugyanis egy kiállítást, amely a külföldi partnereinktől és a diákjainktól a „szabadság” szóval kapcsolatos asszociációk, benyomások összegyűjtése nyomán létrehozott vizuális anyagból állt össze. A megnyitón vendégünk volt az IOM (International Organisation for Migration) képviselője is, akivel a résztvevők érdekes beszélgetést folytattak pl. az emberkereskedelem témájában is.
Délután 5 órától két egymást követő, nagy érdeklődéssel kísért beszélgetés, vita folyt a Pozsonyi Magyar Intézet épületében: a Menni vagy maradni című a különböző okokból (munkavállalás, külföldi tanulmányok, háborús konfliktusok, jobb életkörülmények) megvalósuló migráció nagyon aktuális témáját járta körül; Csoda is, fegyver is: a közösségi média címmel pedig a mediális manipuláció került terítékre.

A projekt 3. napja, kedd, április 17-e is gazdag, változatos programot kínált a résztvevőknek. Az iskolánk tornatermében sportversenyek zajlottak; a szomszédos, Grössling utcai szlovák gimnáziumban pedig a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások fontosságáról beszélgetett a diákokkal Mészáros Alajos professzor, volt európai parlamenti képviselő. És e délelőtt folyamán került sor az egész projekt két, talán leginkább felkavaró eseményére: egy kis csapat ellátogatott egy pozsonyi szociális intézménybe, ahol holokauszt-túlélőkkel találkoztak; gimnazistáinknak pedig lehetőségük nyílt a berlini partnerszervezet csapatában hozzánk érkezett két fiatal szíriai menekülttel folytatott beszélgetésre, mely során az érintettektől első kézből szerezhettek értesülést a háborús helyzetről, az otthon elhagyásának okairól, a menekülés, a beilleszkedés nehézségeiről.

Iskolánk udvarán egy, a résztvevők által a program végén közösen elültetett hibiszkuszbokor emlékeztet majd minket erre a jól sikerült rendezvényre, de elsősorban abban reménykedünk, hogy diákjaink és partnereink sok értékes inspirációt, gondolatot vittek magukkal e gazdag és tartalmas programból.

Kulcsár Mónika

Még több kép az oke.mtag.sk galériájában tekinthető meg, a résztvevők élménybeszámolói szintén ott találhatók.

A projekt háromnyelvű weboldalának címe: https://oke.mtag.sk/

A rovat cikkei

Back to top button