2011-2012

Negyed évszázados lett a középiskolások helyesírási versenye

1988-ban először csak Békés megyében, 90-ben már plusz három megyében és Budapesten, 1992-től pedig a határon túli magyarokat is bekapcsolva rendezi meg a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Szakképző Iskola ezt a vetélkedőt. Az iskolai fordulókat dec. 6-án tartották a szlovákiai középiskolákban, majd január 20-án került sor – ezúttal Nyitrán – az országos döntőre, egy időben az anyaországi regionális fordulókkal. A megszokottakhoz képest idén azért volt most egy helyen az országos verseny, mert az azt szervező dunaszerdahelyi Gramma Nyelvi Iroda kapott anyagi támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától és a Bethlen Gábor Alaptól. A versenyre a háromszáz diáklétszám alatti középiskolákból csupán az első, a háromszáz fölöttiekből az első kettő kerülhetett be az iskolai fordulóban teljesített eredmény alapján, már ahol rendeztek ilyet. Értem ezt úgy, hogy valahol az országos forduló hetében a magyar szakos tanárok kénytelenek voltak találomra a legjobb helyesíró diákjaikat kiválasztani.

Nyitrára a távolabbi régiókból érkezettek számára szállást biztosítottak. A verseny kilenc órakor kezdődött a Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Karának épületében. Először Szabómihály Gizella, a Gramma Nyelvi Iroda vezetője szólt a jelen lévő 31 középiskolás diákhoz és 19 kísérőjéhez. Őt követte az egyetemen oktató Vancsóné Kremmer Ildikó és Sándor Anna professzor asszonyok köszöntője. Mindketten hangsúlyozták beszédükben, hogy nagy öröm számukra, hogy sikerült az ezévi vetélkedőt színvonalasabbá és olyan helyre tenni, ahol a versenyző diákok betekintést nyerhetnek esetleges jövendőbeli tanulmányaik helyszínére, hogyan is működik ott a magyar nyelvű egyetemi oktatás. Fél tíztől írtuk a tollbamondást, amelynek szövege a verseny jubileumi évfordulójához kapcsolódott. Az egész verseny ideje alatt a JUGYIK-Juhász Gyula Ifjúsági Klub egyetemistái üzemeltették a büfét. A tesztlap kidolgozására egy órányi időnk volt, így délig mindennel végeztünk. Amíg a diákok versenyeztek, a kísérő, felkészítő tanáraik számára előadások voltak többek közt a helyesírás tanításáról, funkcionális nyelvészetről, anyanyelvi oktatásról, a helyesírási alapelvekről az oktatás szemszögéből és volt egy Érdekes mondattan című előadás is. Az előadók közt volt Sándor Anna professzor asszony, az ELTE-ről Laczkó Krisztina, az Osiris Helyesírás I.egyik szerkesztője, Kugler Nóra és Tolcsvai Nagy Gábor egyetemi tanár. Ebéd után betekintést nyerhettünk a Közép-európai Tanulmányok Karának munkájába, megnéztük a magyar tanszék hallgatóinak új előadótermeit.

Az eredményhirdetés előtt az egyik jelen lévő budapesti nyelvészprofesszor asszony ismertette a leggyakrabban előforduló hibákat, három órától pedig következett a gyors eredményhirdetés és a díjak, oklevelek átadása. A szakközépiskolák kategóriájában az első két győztest hirdették ki a jelen lévő hat versenyző közül, a gimnáziumokéban pedig az első 4-et a 25-ből. Az utóbbi győztese a dunaszerdahelyi magángimnázium diáklánya lett, jómagam a 4. helyen végeztem. Ez persze nem azt jelenti, hogy hatunkon kívül a többiek nem vehetnek részt a végső Kárpát-medencei megmérettetésen Gyulán, hiszen a megszokottakhoz híven idén is Felvidékről 10 diákot hívnak majd meg a február utolsó hétvégéjén megrendezendő fordulóra, amin én idén negyedszer és – sajnos – utoljára vehetek részt. Hálás köszönet a négy évért felkészítő tanárnőmnek, Kulcsár Mónikának.

Zilizi Kristóf

A rovat cikkei

Back to top button