2013-2014

Illmitzi napló

Pénteken, az érkezés napján valakik fáradtan, valakik izgatottan, de voltak, akik kicsit félve dobták le táskáikat az illmitzi Hotel Post jól felszerelt szobáiban. Már az első napon sokan találtunk barátokat, barátnőket az ismerkedős játékoknak köszönhetően. Ezen az estén mutatta be mindenki az országára jellemző érdekesebbnél érdekesebb rágcsálnivalókat.
A második napot (szombat) vegyes érzelmekkel vártuk, ugyanis péntek este közölték velünk, hogy szombaton déltől este kilencig biciklitúrán veszünk részt. Reggeli után a National Park Hotelben részt vettünk a foglalkozásokon, ahol megtanultuk, hogyan tudnánk csökkenteni az „ökológiai lábnyomunkat”. Beszélgettünk az elektromos áramszolgáltatásokról, a húsfogyasztásról, az autók és a tömegközlekedés viszonyáról. Előadásokat hallgatunk, prezentációkat és videókat néztünk meg, sőt még játékos formában tanultunk a „lábnyomról” (természetesen mindez angol nyelven). Az előadások és a foglalkozások közben, de az előadások közti szünetekben is nagyon jól lehetett ismerkedni az emberekkel, napról napra jobban éreztük magunkat ebben a kis közösségben. Eljött a dél, mi útra keltünk a biciklijeinkkel. Útközben gyönyörű tájakat, borvidékeket láttunk, állatokat figyeltünk meg. A Hotel Postba visszaérve mindenki hulla fáradtan dőlt be az ágyába, és aludt is el egyből.
Vasárnap egész nap a National Park Hotelben voltunk, ahol szintén előadások és játékok formájában tanultunk ezúttal az „Active Citizenship”-ről. Ez annyit takar, hogy hogyan lehet valaki tevékeny tagja annak a közösségnek, falunak, városnak ahol él vagy tartózkodik. Megtanultuk, hogyan kell fiatalokat vezetni, hogyan győzzünk meg embereket, hogy csatlakozzanak a projektünkhöz, vagy hogyan kell publikum előtt beszédet tartani. Szintén érdekes prezentációkat és videókat láttunk. Este következett a mindenki által várt Talent Show, ahol minden ország megmutatta a saját tánc és zenekultúráját, de volt, aki karate mozdulatokat mutatott be a nagyérdeműnek.
Hétfőn szintén túrázós napunk volt, busszal elmentünk egy Nemzeti Parkba Illmitz környékén, ahol sok érdekes dolgot tudtunk meg az ottani élővilágról és magáról a Dunáról egy parkőrtől. Az érdekes játékok után jött a nap fénypontja! Lementünk a Dunához és eveztünk! Gyönyörű tájakat láttunk, és közben meséltek nekünk a Dunáról.
Kedden ismét előadásokat hallgattunk, tulajdonképpen ezen a napon mondták el, hogy nekünk valójában mi is a feladatunk. Előadásokat hallgattunk arról, hogyan lehet egy jó projektet megszervezni, mi szükséges ehhez. Feladatul kaptuk, hogy szervezzünk otthon egy (természetesen környezetvédelmi) projektet az ott tanultak alapján (például a Dunával vagy éppen a lábnyommal kapcsolatosan). Egész nap tájékoztattak minket, mit hogyan kell csinálni, hogy egy tökéletes projektet szervezhessünk itthon a mi sulinkban. Kedd este volt a búcsú buli: diszkó, a héten készült fotók vetítése. Sokat nevettünk, bár páran már búcsúzkodtak, ugyanis sokan már ekkor elmentek.
Szerdán a reggeli után indultunk haza. Nagyon sok élményt, tudást szereztünk, fellobbant bennünk a természetvédelmi vágy, és végül, de nem utolsó sorban nagyon sok barátság szövődött ez alatt a 6 nap alatt Illmitzben. Reméljük, hogy a Projectnek, amit a mi iskolánkban szervezünk, nagy sikere lesz, és júniusban prezentálhatjuk Romániában.

Nágel Máté II.B

A rovat cikkei

Back to top button