2016-2017

Idén sem maradtak el a pozsonyi Duna utcai gimi által szervezett országos versenyek!

A pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium által elindított versenyek, a Kulcsár Tibor Szavalóverseny 11., ill. az Országos Esszéíró Pályázat 12. évadának helyszíne az előző évekhez képest változott, de ez nem jelentett változást egyéb területen a több mint egy évtizednyi múltra tekintő rendezvény megvalósításában. A Pozsonyi Magyar Intézetben november utolsó péntekén már reggel 8.00 órától gyülekeztek a kisebb és nagyobb versenyzők felkészítőikkel, kísérőikkel, mert sok hazai magyartanár számára már a részvétel ugyanolyan rutin feladatok közé tartozik, mint ahogy benevezik és felkészítik növendékeiket a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenybe.
Sok módja létezik az irodalom megismertetésének és megszerettetésének, mi, szervezők közülük a szavalóversenyt választottuk. A színpadra állást megelőzi a szövegválasztás, mely olvasással, új szerzők számukra ismeretlen műveinek megismerésével jár, majd jön a szövegértelmezés, netán -elemzés, a szövegtanulás, majd az előadása. Sok legyet ütünk, üttetünk így egy csapásra. A szlovákiai magyar irodalom nem lesz ezen diákok számára egy a kötelező tananyag közül, mely neveket, címeket, adatokat fog csak tartalmazni, hanem saját élménnyel, sőt élvezettel párosul.
Minden évben igyekszünk a versenyzők és tanáraik figyelmét a jubileumukat ünneplő íróink, költőink, elsősorban az idősebb generáció tagjainak műveire fókuszálni. Az idén ajánlottak közé tartozott a 85 esztendős Mács József és Gyüre Lajos, a 80 éves Koncsol László, a 75-öt betöltött Ardamica Ferenc és a hetedik ikszet taposó Kovács Magda életműve. A versenykiírás szerint három kategóriában mérettettek meg a szavalók: az alapiskola felső tagozatosai, a gimnazisták és a szakközépiskolák diákjai. A zsűri (Csanaky Eleonóra előadóművész, Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Jókai Ágnes színésznő) egész délelőtt dolgozott, hogy délután a zsűri elnöke, Csanaky Eleonóra ismertesse a várva várt eredményt. A legjobbak mellett minden résztvevő átvehetett olvasnivalóból, tollból, emléklapból álló csomagot, mert ez a nap nem csak versengésből állt.

I.kategória vers
1.hely Holocsy Zsóka Zsófia Szenczi Molnár Albert AI, felk.: Fekete Irén
2.hely Rigó Terézia József Attila AI Vásárút, felk.: Mózes Hajnalka
3.hely Rigó Bianka József Attila AI Vásárút, felk.: Mózes Hajnalka

I. kategória próza
1. hely Keszán Anikó Corvin Mátyás AI Gúta, felk.: Pákozdi Anita
2. hely Varga Renáta Deáki AI, felk.: Renczés Nóra
3. hely Kulich Eszter Corvin Mátyás AI Gúta, felk.: Pákozdi Anita

II. kategória vers
1. hely Gál Réka Ágota Sely János Gimnázium Komárom, felk.: Kiss Szilvia
2. hely Póda László MTAG Duna u. Pozsony, felk.: Kulcsár Mónika
3. hely Katona Eszter MTAG Duna u. Pozsony, felk.: Kulcsár Mónika

a Vasárnap különdíjasa: Nagy Júlia, Magángimnázium Dunaszerdahely, felk.: Horváth Péter

II. kategória próza
1. hely Ziff Stella MTAG Duna u. Pozsony, felk.: Kulcsár Mónika
2. hely Köles Bence Magángimnázium Dunaszerdahely, felk.: Simon Beáta

III. kategória vers
1. hely Botló Flóra Komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, felk.: Tóth Ivett
2. hely Nikoletta Ružová Komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, felk.: Tóth Ivett
3. hely Pongrácz Emese Közös Igazgatású MTNYI, Szenc, felk.: Pongrácz Flóra

III. kategória próza
1. hely Szitka Mária Közös Igazgatású MTNYI, Szenc, felk.: Pongrácz Flóra

Az 12. Országos Esszéíró Pályázatot a tolerancia jegyében hirdettük meg. Nemcsak abból az okból, hogy egyre nagyobb teret nyer az extrémizmus, a nacionalizmus, a gyűlölet, a más vallásúak, bőrszínűek vagy csak másképp gondolkodók kirekesztése, hanem kapcsolódni szerettünk volna az pozsonyi Duna utcai MTAG idei tanévre meghirdetett tolerancia évéhez. A témák komolysága okán a célközönségünk korát is figyelembe véve, kitoltuk a korhatárt: idén a 14-16 évesek véleményére voltunk kíváncsiak. 19 diák ült számítógéphez és fejtette ki véleményét. Igaz, az öt témából, csak 4 ért el a szívekhez és agyakhoz, fogta meg a kamaszkoruk csúcsán lévőket. A pályamunkák értékelését Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Bolemant Éva coach, a Pozsonyi Kifli polgári társulás egyik alapítója és Szemet Edit, a Pátria Rádió szerkesztője vállalta.

Fődíj: Kováts Virág Borbála, Kéty Téma: Jó itt lenni!

1. hely: Vojtek Lili, Szenc Téma: Vannak még óriáslelkű emberek

1. hely: Olexa Péter, Kaposkelecsény Téma: Kíváncsivá tettél!

1. hely: Vincze Melinda Erzsébet, Párkány Téma: Jó itt lenni!

1. hely: Pongrácz Emese, Szenc Téma: Ő is közénk tartozik!

A zsűri elnökének különdíját kapták: Ziff Stella, Pozsony és Gál Sofia, Pográny

Gratulálunk minden versenyzőnek, felkészítőnek! Ne feledjék, jövőre is számolhatnak velünk, és Önökre is számítunk!

Iró Erzsébet

A rovat cikkei

Back to top button