2012-2013

Hiánypótló rendezvény a szlovákiai magyar diákok számára

A VII. Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Verseny és a VIII. Országos Esszéíró Pályázat díjátadásáról jelentjük

Az indulásnál a Vidéo Alapítvány együttműködésre kérte fel a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium magyartanárait, akik örömmel mondtak igent, s ez a gyümölcsöző kapcsolat azóta is tart. Ugyanilyen örömmel vállalják a pluszmunkát a megszólított előadóművészek, akik nyitott lélekkel hallgatják a sokszor feleslegesen izguló diákok produkcióit, ill. a másik csoport olvassa az érdekesebbnél érdekesebb esszéket, írásokat. A szavalóverseny – mellyel többek közt tisztelgünk az oktatási intézmény egykori emblematikus, sokoldalú tanára, Kulcsár Tibor munkássága előtt – több szempontból is hiánypótló: a szlovákiai magyar költők, írók műveit hangosítják ki a versenyzők, a felkészülés során a művek kiválasztásakor lapozzák, olvassák a hazai magyar irodalom alkotásait, ismerkednek a szerzőkkel, sőt minden évben két életműre fókuszálunk – egy-egy jubiláló szlovákiai magyar költőre, íróra, akik ha idejük, egészségük engedi, ellátogatnak a versenyre, s akiket személyesen is megismerhetnek a mai fiatal olvasók. Vannak már törzsversenyzőink és felkészítő tanáraink, akik megértették a rendezvény küldetését, s ezt diákjaiknak is átadják. Az évente növekvő jelentkezők száma a szervezőknek visszajelzés: jó úton haladnak, s arra ösztönzi őket, hogy még több energiát fektessenek az előkészületekbe, majd a rendezvény lebonyolításába. Az idei „ítészek” – Csanaky Eleonóra, Bárdos Ágnes és Haraszti Mária – két kategóriában az alábbi előadásokat tartották a legkiemelkedőbbeknek, de üres kézzel sem versenyzőt, sem felkészítő tanárt nem engedtünk el, mindannyian főleg könyvekkel és ajándékokkal megrakott táskákkal távoztak a versenynek helyszínt adó Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes pozsonyi székházából 2012. november utolsó péntekén:
I. kategória – az alapiskola felső tagozata
Vers: 1. hely – Lakatos Lili, Jókai Mór MTNYAI Komárom, felkészítő tanár: Varga Ilona
2. hely – Angyal Gábor, Eötvös Utcai MTNYAI Komárom, felkészítő tanár: Marosi Andrea
3. hely – Galambos Norbert, MTNYAI Nagyszarva, felkészítő tanár: Botló Judit

Próza: 1. hely – Kantár Máté, Corvin Mátyás MTNYAI Gúta, felkészítő tanár: Pákozdi Anita
2. hely – Szapu Klára, Corvin Mátyás MTNYAI Gúta, felkészítő tanár: Pákozdi Anita
3. hely – Bondor Klára, MTNYAI és Óvoda Eperjes, felkészítő tanár: Varga Denisa

II. kategória – középiskolák
Vers: 1. hely – Béhr Márton, MTNY Magángimnázium Dunaszerdahely, felkészítő tanár: Simon Beáta
2. hely – Varga Anita, MTNYAI és Gimnázium Pozsony, felkészítő tanár: Demcsák Edit
3. hely – Renczés Viktória, Kodály Zoltán Gimnázium Galánta, felkészítő tanár: Bergendi Mónika

Próza: 1. hely – Simon Eszter, MTNY Magángimnázium Dunaszerdahely, felkészítő tanár: Horváth Péter
2. hely – Németh Marco, MTNYAI és Gimnázium Pozsony, felkészítő tanár: Iró Erzsébet
3. hely – Bitter Balázs, MTNYAI és Gimnázium Pozsony, felkészítő tanár: Iró Erzsébet

Az esszéket szintén háromtagú bizottság olvasta, értékelte és ajánlotta a díjazásra: Bugyi Ferenc, a Vidéo Alapítvány ügyvezető igazgatója, Vajda Barnabás, egyetemi tanár és Demcsák Edit, magyar-történelem szakos pedagógus. A 16 beérkezett pályaműből témánként a legjobb esszé szerzője, ill. a fődíjas kapott meghívást erre a november végi gálára, mely a szavalóverseny részét képezi. Érdemes megismerkedni a munkájukkal:
Fődíj: Molnár Rudolf, Kulcsod
További díjazottak:
Csörgő Emese, Baka
Szász Richárd, Szőgyén
Molnár András, Baka
Nágel Máté, Szőgyén

Minden helyezettnek, résztvevőnek, felkészítő tanárnak gratulálunk, és köszönetünket fejezzük ki bőkezű támogatóinknak! Találkozzunk jövőre is!

A rovat cikkei

Back to top button