Felhívások

Felhívás-XVIII. Cogito esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a 2022/23-as tanévben a

XVIII. Cogito esszéíró pályázatot  

14-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2022/23-as tanév a lelki egészség megóvásának éve. A pályázati kiírásban is több téma érinti az ezzel kapcsolatos kérdéseket, felvetéseket.

 
A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé. A pályázat témái:

1. Kellemes meglepetés

(Mi okozott számodra az utóbbi időben kellemes meglepést és miért? Gyakran érnek kellemes meglepetések? Szükségünk van meglepetésekre? Hogyan hatnak ránk?) 

2. Örök fiatalság. Te elfogadnád/vágysz rá?

(Mire alkalmas a fiatalság? Mi jellemzi a fiatalokat? Mire törekednek? Van-e korunkban veszélye a fiatalság hajszolásának? Meddig tart a fiatalság?)

3. Lélekvédelem/Lélektúra

(A testünkkel naponta foglalkozunk, de vigyázzuk, pátyolgatjuk lelkünket is, vagy csak amikor a képzeletbeli vagy valóságos gödör alján vagyunk? Mi kell a léleknek? Lelkünkkel is jelen kell lennünk minden körülmény között, vagy elég, ha a testünkkel képviseljük magunkat? Végy részt egy lelki túrán, és oszd meg velünk tapasztalataidat!)

4. Fék nélkül élünk

(Te is úgy érzed, hogy a mai kor embere nagyon szabadjára engedte a gyeplőt minden téren? Hol kellene behúznunk a (kézi)féket? Te is el szoktad magad engedni?)

 

A szervezők 14-16 éves korú, tehát 9.-es, ill. elsős  és másodikos gimnazista, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamai tanulóinak írásos pályázatát várják Szlovákia egész területéről, akik a fenti négy téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű írást készítenek. A pályázat egy kategóriában és egyéni versenyként zajlik. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  egy külön oldalon/lapon kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is.

A pályázatoknak 2022. október 30-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail címre. A file nevének formája: vezetéknév_keresztnév_a választott téma címe. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.

A legjobb munkák készítőit a szervezők meghívják a verseny  2022. december 1-jén (csütörtök) zajló értékelésére Pozsonyba. 

 

A rovat cikkei

Back to top button