Felhívások

Felhívás-XVII. Cogito esszéíró pályázat

Az SZMPSZ Pozsony-Szenc TV
és a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium
meghirdeti a 2021/22-es tanévben a

XVII. Cogito esszéíró pályázatot  

14-16 éves tanulók számára  azzal a céllal, hogy föltérképezze a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életét, környezetét, gondolkodását, véleményét. A pozsonyi MTAG-ban a 2021/22-es tanév a motiváció, az építkezés éve. A pályázati kiírásban is több téma érinti az ösztönzéssel kapcsolatos kérdéseket, felvetéseket.

 A pályázat formája: írásos dolgozat, azaz esszé. A pályázat témái:

  1. Teher alatt nő a pálma, vagy a verseny lovaknak való?

(Mit gondolsz: a verseny jó vagy rossz? Te hogy látod: átok vagy áldás? Kell a versenyzés, versenyhelyzet, vagy erősítsük az együttműködést? Esetleg e kettő nem is zárja ki egymást?)

  1. Lélekmankók

 (Ahogy a testünket, a lelkünket is ápolni kell, vigyázni rá, erősíteni, olykor gyógyítani, feltölteni. Mert nemcsak a test sérül, hanem a lélek is, nemegyszer maradandóbb, mélyebb sebek keletkeznek rajta, mint a testünkön. Te mivel támogatod meg a lelked, milyen mankóid vannak?)

  1. Figyelemkoldusok – vége a világnak, ha fogynak a lájkok?

(Csak a szociális hálón keresztül lehet motiválni és motiválást kapni? Valóban fontosak a lájkok? Számodra kinek/kiknek a szava mérvadó, irányadó? Kire/kikre figyelsz oda?)

  1. Ha mélyre visznek, még magasabbra szárnyalok

(Rád is igaz ez? Téged mi motivál? Mi ösztönöz, hogy még nagyobb, még jobb teljesítményt nyújts, még többet kihozz önmagadból?)

 A szervezők 14-16 éves korú, tehát 9.-es, ill. elsős  és másodikos gimnazista, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamai tanulóinak írásos pályázatát várják Szlovákia egész területéről, akik a fenti öt téma egyikéről minimum 2 – maximum 3 oldal terjedelmű írást készítenek. A pályázat egy kategóriában és egyéni versenyként zajlik. Az esszét kizárólag  számítógéppel írva fogadjuk el,  egy külön oldalon/lapon kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét és pontos lakcímét hivatalos nyelven is.

A pályázatoknak 2021. október 30-ig kell beérkezniük a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Gimnázium címére: ZŠ a Gymnázium s vyuč. jaz. maďarským, Dunajská ulica 13, 814 84 Bratislava, esetleg csatolt file-ként a: verseny@mtag.sk e-mail címre. A file nevének formája: vezetéknév_keresztnév_a választott téma címe. További információkat az iskola honlapján (www.mtag.sk) találhatnak.

Eredményhirdetés: 2021. december 2-án.

A rovat cikkei

Back to top button