2010-2011

Erkel-busz az iskolánkban

Az 1800-as járat Erkel Ferenc gazdag művészi pályafutását és a zeneszerző működése által is nagyban formált kort, a nemzeti romantika korát jeleníti meg. A diákkorú látogatóközönség számára multimédiás eszközök bevonásával teszik interaktívvá, élményszerűvé a tanulmányaik során elsősorban tényszerűen megismert korszakot.

A kiállítás a zeneszerző születésének bicentenáriumához kapcsolódik, bemutatja Erkel Ferenc sokirányú munkásságát, miközben kitekint a korszak kulturális életének különféle területeire. A tárlat Erkel pályájának kapcsán az egyes művészeti ágakat a kulturális részterületek összefüggéseit hangsúlyozva tárgyalja – motívumok, személyes kapcsolatok és művészi együttműködések bemutatásán keresztül. A két legismertebb Erkel-opera, a Hunyadi László és a Bánk bán taglalása ilyesformán lehetőséget kínál a nemzeti romantika drámairodalmának és a kor – több műfajban és a nemzeti emlékezetben is maradandó nyomokat hagyó – Hunyadi-kultuszának ismertetésére is.

A mozgókiállítás ingyenes, kényelmesen egyszerre 15-20 fő látogathatja.

A busz a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának szervezésében, a pozsonyi Városi Kulturális Napok keretében látogatott el  a pozsonypüspöki alapiskola és a mi iskolánk udvarára.

Forrás: felvidek.ma

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button