2019-2020

„Csirkeszárnyakon” a kommunista diktatúráról

2019. október 16-án gimnáziumunk első évfolyamának tanulói a pozsonyi bábszínházban megtekintették az Ivana Brežná műve alapján készült Na slepačích krídlachcímű előadást.  

A csirkéknek szárnyuk van, mégsem repülnek. Talán repülhetnének, de erre még sosem gondoltak, hiszen életük fő célja, hogy gazdáik számára hasznosak legyenek. Azt eszik, azt isszák, amit készen kapnak – ezeket a bevezető gondolatokat olvashattuk a színdarabbal kapcsolatban készülvén az előadásra.  A tizenéves Jana szemével betekintést kaptunk a 20. század ötvenes éveiben egy család hétköznapjaiba.  Jana egy átlagos gyerek, egy átlagos családban él egy átlagos szlovák városban. Meg akar felelni a társadalom elvárásainak, és igyekszik fenntartások nélkül elfogadni a világot úgy, ahogy azt neki prezentálják, ennek ellenére vannak dolgok, amelyek számára mégsem érthetőek. Senki nem mondja meg neki, hogy édesanyját börtönbe zárták, természetesen ártatlanul, ő pedig nem érti, hová lett az anyukája, és miért nem szabad említeni sem. Úgy érzi, ha halott lenne, legalább gyászolhatná és beszélhetne róla, így viszont halottabb a halottnál is.

A diákokkal beszélgetve a színházlátogatás után azzal szembesültünk, hogy nem mindenki értette a darab üzenetét, esetleg nem mindenki úgy értette, ahogy azt talán érteni kellett volna, hiszen  számukra ez az időszak távoli történelem, mivel vagy másfél évtizeddel születtek a bársonyos forradalom után, és a történelemórákon szerzett információkon kívül csak idősebb családtagjaik elbeszéléseiből ismerhetik a kommunista időszakot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy műalkotásokon keresztül is szembesüljenek egy diktatúra visszásságaival, kialakuljon, ill. erősödjön bennük az igény a szabad, demokratikus életre, társadalomra. Az 1989-es rendszerváltás 30. évfordulójának évében fontos üzenet ez a fiatalok számára. Az biztos, hogy elhagyván a színháztermet minden diák elvitt egy benyomást, egy érzést, egy hangulatot vagy éppen egy kis szorongást Jana életéből.

 

Básti Angelika, tanár

A rovat cikkei

Back to top button