2023-2024

Büszkék vagyunk az Expertjeinkre

A pozsonyi Duna utcai iskolában komoly hagyománya van az Expert versenynek. A Talentída nonprofit szervezet 2012 óta minden november végén megszervezi az alapiskolák felső tagozatosai, ill. a középiskolák tanulói számára több kategóriában ezt a műveltségi, tudást, széleskörű ismeretet próbára tevő agytusát. 

Az 5. és 6. évfolyam tanulói a két kötelező témakört készen kapják, vagyis nincs választási lehetőségük, de a Hogyan működik a világ? és az Öt nyelv kultúrája téma összefoglalja mindazt, amivel ez a korosztály találkozhatott nemcsak az iskolában, hanem főleg a való világban, az életben. A 7. évfolyamtól hat témakör közül kell kijelölni azt a kettőt, amelyben számot adnak rátermettségükből, ismereteikből, amelyekben a legmagabiztosabban mozognak. 

2023. november 28-án 767 iskola 13 392 diákja között a mi 42 tanulónk 7 kategóriában lapozta át először is a feladatgyűjteményt, majd megtörtént a témakörök kiválasztása, és ketyegni kezdett az óra. 60 perc alatt kellett a kétszer 25 kérdésre a négy lehetőség közül kiválasztani a helyeset. A verseny lehetőséget ad a taktikázásra: aki teljesen biztos a válasza helyességében, a “teljesen biztos vagyok” mezőt beikszelve további pontokhoz juthat, amennyiben a helyes választ találta meg. Mert a 4 válasz közül szerencsével is „ki lehet szúrni” a hibátlant, de a szervezők inkább a tudásra alapoznak, nem pedig a véletlenre, így a tudásukban biztos versenyzőket juttatják a legjobbak közé. Sajnáljuk, hogy a verseny szervezői nem dolgozzák fel az adatokat a nemzetiségek szintjén, mert érdekes lenne tudni, hány százalékát képezik a versenyzőknek a nemzetiségi iskolákat, köztük a magyar oktatási nyelvűeket látogatók. Bizonyára alacsony, hiszen a kérdések az angol témakört leszámítva szlovák nyelven kerülnek a versenyzők elé. A magyar tanulók dupla energiát fektetnek bele a helyes válaszok megadásába, mivel először le kell fordítaniuk, meg kell érteniük a kérdéseket, amelyek komoly szakkifejezés-mennyiséget tartalmaznak. 

Február közepén megérkeztek iskolánkba az eredmények az oklevelek és a tárgyi nyeremények kíséretében. Arról sincs tudomásunk, hogy iskolánként mennyi a mezőny első negyedében elhelyezkedő versenyzők száma, hiszen ők a témakörök Expertjei, a TOP Expertek pedig azok, akik mindkét témakör eredményét összesítve jelen vannak a mezőny első negyedében. De mi büszkén tesszük közzé a legeredményesebb versenyzőink nevét, ők a benevezettek közel harmadát alkotják. 

Az Expert cím viselői 

Árvai Katalin 5.A – Päť jazykov kultúry 190. hely az 1441-ből 

Prímus Eduard 5.A – Päť jazykov kultúry 309. hely az 1441-ből 

Can Leyla 5.A – Päť jazykov kultúry 239. hely az 1441-ből

Juhász Ádám 6.A – Päť jazykov kultúry 168. hely az 1187-ből 

Klacso Olivér 7.A – Svetobežník 28. hely a 482-ből

Pollák Viktória 8.A – Do you speak English? 126. hely a 706-ból

Ádám Emma Olívia 8.A – Do you speak English? 175. hely a 706-ból

Varga Timon 8.A – Góly, body, sekundy 45. hely a 366-ból

Milics Benjamin Alex 9.A – Góly, body, sekundy 7. hely a 268-ból

Ruggiero Cheyenne II.B – Do you speak English? 7. hely a 459-ből

Kvasnica Tamara II.A – Do you speak English? 55. hely a 459-ből, Mozgolamy 50. hely a 388-ból

Hriagyelová Dorina I.A – Do you speak English? 81. hely a 459-ből

Biháryová Bianka II.A – Do you speak English? 101. hely a 459-ből

Popálená Izabella II.B – Do you speak English? 104. hely a 459-ből

Vojtek Márton III.A – Do you speak English? 25. hely a 255-ből

Ötvös Sebastian III.B V Do you speak English? 26. hely a 255-ből

A TOP Expert cím viselői 

Prímus Eduard 5.A

Juhász Ádám 6.A

Pollák Viktória 8.A

Ádám Emma Olívia 8.A

Varga Timon 8.A

Milics Benjamin Alex 9.A

Kvasnica Tamara II.A

Biháryová Bianka II.A

Ruggiero Cheyenne II.B

Ötvös Sebastian III.B

Iró Erzsébet, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button