2010-2011

Ausztria magyar emlékei

Grüß Gott, Austria!

A magasabban fekvő vidéknek is ára van. Az osztrákoknak meg sem kottyan, mi azonban szedtük szaporán az éles hegyi levegőt, míg a szerpentinek végén, a hegytetőn felbukkant Tauplitzalm. S bizony, fáztunk. Egy iciri-picirit csak, de mégis. Emez, a sorban második szállásunk 1650 méter magasan, fűtés nélkül. Pozsonyi, dunaszerdahelyi, galántai gimnazisták bizony máshoz szoktak. Nappal remek idő, verőfényes indián nyár, meleg, de éjszaka? S mégis, megérte. Hát, ha a kontinens legmagasabban fekvő sóbányáját is láthattuk, s gyalogosan, kisvasúton, facsúszdán járhattuk be! De addig is láttuk Mariazellt meg a mechanikus betlehemet a gyógyító csodás erejű forrással, vagy az osztrák Grand Canyont, igazi alpesi vidéken, szebbnél szebb vízesésekkel, sziklákkal, veszélytelennek korántsem tűnő szakadékokkal, igazi pottyantós, ”Freiluft-Toilette”-tel, kaptatóval, no meg a helyi vasúttal, aminek a nap végén jócskán megörültünk. Bad Ischlben megtudhattuk, honnan van az isler sütemény, megnéztük, miként éltek a leggazdagabb és legbefolyásosabb főúri családokhoz tartozó Esterházyak, milyen is valójában a Lehár-villa, s majd a nagy hideg éjszakák után a kellemes felmelegedés Salzburgban, ahol minden gyönyörű, ahol minden Mozart, még a csoki és a cukorka is, és végül a Mirabell kastély, ahol gyermekkorunk mesefilmjeit is forgathatnák.

A végére maradt – nagyon rövidre szabva az időt – Bécs. A világ és Európa egyik kulturális központja, a néhai nagy monarchia politikai központja, a nyüzsgő és korszerű nagyváros megismerésére néhány óra kevés. Még a magyar vonatkozásokra is, hiszen a történelmünk néhány évszázada – tetszik, nem tetszik – közös. De nyugtasson meg minket a tudat, hogy vonattal fél óra, hajóval egy óra, hiszen itt van a kertek alatt, s annyit, hogy Grüß Gott, már csak tudunk németül, nemde?

Hát akkor Auf Wiedersehen, Austria, Auf Wiedersehen, Wien, ne örüljetek osztrákok, hamarosan úgyis újra eljövünk!

Mazsolázzunk
 
 
 
 

Kiváló, élményteli kirándulás volt! Fagyoskodtunk, nevettünk, teheneket láttunk, túráztunk, szórakoztunk, egyszerűen nagyszerű volt!

Evelyn

Nekem nagyon tetszett, főleg a sok tehén. Egy dolog hiányzott: a fűtés a második szálláson. De másnap Salzburg pótolta!

Melani

Élénk, zöld fű, fogat vacogtató hideg, tehenek mindenütt. Egyszóval, Ausztria! A jó hangulat, a sok nevetés, a rengeteg látnivaló felejthetetlen emlék marad mindannyiunk számára, akik ott voltunk a kiránduláson. Sok szép helyen megfordultunk, sok új embert megismertünk, hiszen „felfedező utunkon”galántai és dunaszerdahelyi diákok is velünk tartottak. Remélem, a jövőben lesz még hasonló kirándulás! Már most alig várom!

Andrea

Ausztria szép ország, tele látnivalóval. Mi az ötnapos utunk alatt csupán ízelítőt kaptunk belőle. Új barátságokat kötöttünk, ezért remélem, lesz még közös kirándulásunk a galántai és szerdahelyi gimnáziumokkal. Nagyon jól éreztük magunkat, s a kitűnő programnak köszönhetően rájöttünk, hogy a „szomszéd füve mindig zöldebb” mondás tényleg igaz.

Lilla

Nagyszerű volt a kirándulás, jó helyeken jártunk, sok szép dolgot láttunk, teheneket, birkákat, bölényeket néztünk. A legszebb az Ötscher Nemzeti Park volt. Ja, és a társaság is kiváló!

Norbi

Ausztria… Szuper kirándulás, gyönyörű helyeken, nagyon jó társasággal!

András

Az öt nap, amit Ausztriában töltöttünk, gyönyörű volt. Ausztria magyar vonatkozású helyeit s új embereket ismertünk meg, a régiekkel pedig erősödött kapcsolatunk. Remélem, többször lesz lehetőségem ilyen kiránduláson részt venni, új ismereteket szerezni, barátkozni és szórakozni.

Anita

Az ausztriai kirándulás életem egyik legemlékezetesebb kiruccanása. Ausztria gyönyörű ország, telis-tele káprázatos városokkal, épületekkel és kedves emberekkel.

Gyöngyi

Az osztrák kirándulás nagyon jól sikerült. Sok új dolgot láttunk, mint pl. Mozart szülővárosát, Salzburgot, a Schönbrunnt belülről, no meg sok-sok tehenet. Megismerkedtünk a galántaiakkal és szerdahelyiekkel, az időjárás is szerencsére tűrhető volt, szóval mindent végigjártunk, ami tervbe volt véve. Remélem, jövőre is összejön egy ilyen kirándulás.

Péter

Számomra a kirándulás nagyon érdekes és tanulságos volt. Rengeteg szép helyen jártunk, és sok új dolgot tudtunk meg. Tetszett a programok összeállítása is. A szállás is jó, színvonalas volt. Összegezve: nagyon tetszett, megérte.

Patrícia

Fantasztikus volt! A szállástól kezdve a buszozásig! Rengeteg mindent láttunk, a sóbánya tetszett a legjobban. Szívesen visszamennék! Remélem, lesz még ilyen kirándulás! Mindenki örülne!

Nóri

Nagyon jól éreztem magam, nagyon sok szép dolgot láttam. Remélem, lesz még lehetőségem, hogy ezzel a társasággal más, új, érdekes helyet is megismerjek. Nagyon örülnék neki!

Ági

Írta és összeállította: Fónod Marianna tanárnő

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button