2023-2024

“Agymenők” a Duna utcán

Az alapiskolai oktatásban egyre jobban háttérbe szorulnak a természettudományi tantárgyak, a diákok körében elvesztették a népszerűségüket is. Ezért tavalyelőtt gondoltunk egy nagyot, és megszerveztünk egy projektnapot, amelynek célja a fizika és kémia népszerűsítése volt Agymenők, avagy nem félünk a fizikától címmel. Első alkalommal nagy sikert aratott a diákok körében, így elhatároztuk, hogy hagyományt csinálunk belőle, ezért az  idei, március 26-án tartott projektnappal  hároméves lett ez a rendezvény.

A fizikai és kémiai kísérleteknek fontos szerepük van az tantárgyak tanításában, mivel ezek segítségével tapasztalati úton tanulhatnak meg a diákok alapvető tudományos elveket és fogalmakat. A kísérletek során felmerülő problémák és kihívások segítik őket abban, hogy fejlesszék problémamegoldó képességüket. A kísérletekkel való foglalkozás izgalmas és érdekes lehet számukra. Láthatják az elméleti tananyag gyakorlati alkalmazását, ez motiválhatja őket a tudományos tanulás folytatására. 

A projektnapon a meghívott vendégeken  kívül a diákok is mutatnak be kísérleteket. Ezeket szabadon választhatják, illetve alkothatják meg, majd bemutatják a fizikatanárnak. Ha sikeres a bemutató, bekerül a projektnap programjába. Természetesen a befektetett munkának jutalma is van: látogatás a brüni VIDA! tudományos élményközpontban, amelyre április 4-én került sor.

A diákok bemutatóin kívül a projektnapon meghívott vendégek vezetik be a résztvevőket a fizika és a kémia izgalmas, érdekes világába. Az idén hárman fogadták el meghívásunkat. Härtlein Károly fizika szakos tanár, mesteroktató, tanszéki mérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetében. A tanár úr a magyar tudományos ismeretterjesztés és a szkeptikus mozgalom egyik kiemelkedő alakja, számos televíziós műsor vendége, a Spektrum TV által készített Brutális Fizika című sorozat egyik házigazdája és szakértője. Hosszú ideig a Csodák Palotájának munkatársa volt, az Ericsson-díj kitüntetettje. Sokan Öveges József professzor utódaként emlegetik a fizika népszerűsítése terén betöltött szerepe alapján. Nálunk fizikai roadshow mutatott be, eközben a diákok több kísérletet láthattak folyékony nitrogénnel, meghallgatták, hogyan szól a régi teáskanna, megtapasztalták, hogy milyen nehéz a levegő, megismerkedtek a Kelj fel, Jancsi nevű gyermekjáték titkával. Saját erőből termeltek áramot, és beindítottak egy elektromos fúrót. A tanár úr megmutatta azt is, milyen lehetőségeket rejt a diótörés a fizikus számára, mit bír ki egy egyszerű léggömb, hogyan lehet a szöget megolvasztani, és miből áll a hangszóró.

PaedDr. Tünde Kozánek Kiss, PhD. a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karának munkatársa, korábban iskolánk tanára volt. Fizikai ismereteket igénylő szabadulódobozt hozott a diákoknak. A gyerekek sikeresen megfejtették a kódot, így kinyílt a doboz, amely további feladatokat tartalmazott. Ezek megoldása után megtudhatták, hogyan épült fel Leonardo da Vinci hídja. Ezt a hidat közösen el is készítették és ki is próbálták.

Bitter Gabriella, iskolánk volt diákja a Slovnaft munkatársaként érkezett hozzánk, és a modern civilizáció motorjáról adott elő. A diákok megtudhatták, hogyan jut el Szlovákiába a kőolaj.  Belestek virtuálisan a Slovnaft cég termeibe, látták, mi minden jön létre a kőolajból, sőt ezeket a termékeket közelről is megnézhették, az előadó ugyanis üvegben hozott belőlük egy keveset.

 A napot a tehetséges gimnazista diákok előadása zárta. A bolygókról Šillo Klára (III.A) tartott érdekes előadást. A virtuális utazáson megismertük a bolygók méretét, távolságukat a Földtől, összetételüket. Továbbá érdekességek hangoztak el a modern fizika területéről: mi is a fekete lyuk, hogyan értelmezhető az idő relativitása. Az előadás több ponton kellemes és tanulságos beszélgetéssé alakult, a tanulók tapssal jutalmazták a fantasztikus előadást.

István Kamilától (III.B) az asztrológiában szereplő csillagképekről hallhattak a diákok inspiráló előadást. Virtuálisan megtekintették a csillagképek helyét, így remélhetőleg megtalálják majd ezeket az éjszakai égbolton is. Sok érdekességet is megtudtak a csillagokról ezen a varázslatos előadáson alapiskolásaink.

A csernobili katasztrófáról Kósa Csaba (II.A) tartott érdekfeszítő előadást. Elmagyarázta, mi vezetett a katasztrófához, felvázolta  a tragikus nap egyes történéseit, és beszélt a mai napig tartó következményekről is. Nagyon tanulságos volt mindenki számára, reméljük, hasonló borzalmat már nem fog senki átélni. 

A legkisebb diákokat a robotika szakkörös csapat (Baráth Bence, Schlosser Imre, Vanda Maxim és Nemes Máté 9.A) a fényképezés titkaiba és rejtelmeibe vezette be. Az érdeklődők készíthettek fényfestményt (light painting): a besötétített teremben különféle fényforrások segítségével rajzolhattak, ebből egy nagyon érdekes, impozáns kép született, amelyet az e-mail-címükre meg is kaptak.

Egy tartalmas nap után a húsvéti szünet várta a diákokat. A temészettudományi tantárgybizottság minden tagjának köszönjük ezt a sikeres rendezvényt, reméljük, hogy a résztvevők sokáig emlékeznek majd az itt tapasztalt, látott és hallott nagyszerű élményekre, és mivel közelebb hoztuk számukra a fizika és kémia csodálatos világát, örömmel sietnek majd ezekre a tanórákra. 

Bertók Euridike, a tb vezetője

A rovat cikkei

Back to top button