2010-2011

A sokszínűség napja

Diversity Day – Tag der Vielfalt

Az első workshopra (a rendezvény formája) 2007-ben került sor, s mint mindig, idén is a következők voltak a célok:

  • felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők nehézségeire, tanulási lehetőségére, megismerhetővé tenni az ő életüket
  • felébreszteni a fiatalokban az érdeklődést más nemzetiségek, más vallásúak, más gondolkodásúak iránt
  • szórakoztatva tanítani.

50 szervezet és egyesület standja, egy nagy színpad, melyen a meghívott iskolák képviselői tartottak rövid bemutatót, műsort. A rendezvényen nagyon sok ismertető szórólapot, európai uniós nyomtatványt az alapjogainkról, CD-t a rasszizmus ellen, sok kis ajándékot vihettünk magunkkal haza, rengeteg interaktív programot próbálhattunk ki, mint például fényképezkedés és fényképezés, puzzle, különböző kvízek. Kipróbálhattuk, milyen kerekesszékkel vásárolni, közlekedni, tanulhattunk jelbeszédet, és ami a legfőbb, rengeteget beszélgethettünk.

Ki is használtam e lehetőséget, s megpróbáltam legalább egy kicsit belelátni a szervezetek nagy gépezetébe. Nagyon sok stand foglalkozott a gyermekek jogaival…hisz ez még ma is nagyon égető probléma. Ezek a szervezetek főleg a gyermekmunka, a gyermekpornográfia, a családon belüli erőszak ellen vannak, s több módon hívják fel a figyelmet a jogtalanságokra: saját kiadányokkal, plakátokkal, petíciókkal. Megrendelhető pólókkal, szövettáskákkal pénzt gyűjtöttek további tevékenységeikhez.

A szervezők (FRA) standjának fő feladata elsősorban a saját ügynökségük, de az Európai Únió népszerűsítése és megismertetése volt. Sok színes, gyermekeknek készített kiadvány német és angol nyelven, fejlesztési programok, egyetemistáknak, gimnazistáknak nyelvtanulási lehetőségek.

A médiák is képviselték magukat. A legjobban ők mozgatták meg a résztvevőket: klippet forgathattunk, fényképezkedhettünk, nyelvet tanulhattunk.

Külön szektor jutott a különböző vallásoknak is. Megismerhettük a buddhizmust, kérdezhettünk (névtelenül) az iszlámról, de a bécsi keresztény közösség életébe is belepillanthattunk.

Kényes témák is, mint például a homoszexualitás, feldolgozásra kerültek. Több képviselőjük, szervezetük is jelen volt. Velük is bátran beszélhettünk, kérdezhettük őket, s az ő nézőpontjukat is megismerhettük.

Nem tudtam, mit várhatok ettől a rendezvénytől, de nagyon kellemesen meglepődtem, rengeteget tanultam, rengeteg lehetőséget kaptam beszélgetésre, közeledésre más emberekhez. A tolerancia, a diszkriminációellenesség jegyében telt az egész nap, felnyílt a szemem, sok olyan dolgot is észrevettem, mely mellett eddig talán naponta elhaladtam anélkül, hogy a fejem felemeltem volna.

Örülök, hogy részt vehettem, képviselhettem iskolámat, elmondhattam a véleményem, s bizonyos esetekben felnyithattam a szemem.

Lelkes Viktória

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button