2020-2021

A könyvjelző összeköti az iskolákat

A Szlovák Pedagógiai Könyvtár együttműködve a brünni Jiří Mahen Könyvtárral az idén 11. alkalommal hirdette meg A könyvjelző összeköti az iskolákat projektet, melynek célja egyrészt a kapcsolatteremtés a szlovákiai és a cseh alapiskolák és nyolcéves gimnáziumok között, másrészt az olvasási kedv felkeltése és támogatása a tanulók körében könyvjelzők készítésével. Iskolánk immár másodszor kapcsolódott be a kezdeményezésbe. A partneriskolánk egy cseh község, Roztoky alapiskolája lett. Roztoky a csodálatos Křivoklát vár szomszédságában található, és kivételesen szép természeti környezet övezi.

Alapiskolánk negyedikes és ötödikes tanulói készítettek könyvjelzőket a csehországi kisdiákoknak.  Összesen 50 diák cserélt könyvjelzőt. A projektet össze lehet kötni több aktivitással: könyvtárlátogatás, beszélgetések az elolvasott könyvekről, író-olvasó találkozók, közös olvasás, felolvasás… Az idén ez mind elmaradt, a könyveket az iskolai könyvtárunkból kölcsönözték , illetve otthonról hozták a tanulók. Olvastak verset a Slniečko gyermeklapból, enciklopédiát, klasszikus gyermekirodalmat, de nem hiányzott Harry Potter, Tom Gates és az állatokról szóló történetek sem. Az olvasás után következett a könyvjelzők készítése. Az 5. osztályból az iskola bezárása előtti héten sajnos több diák hiányzott, így az otthon maradt könyvjelzők helyett a harmadikosok készítettek újakat. Nagyon hálásak vagyunk ezért nekik.

Mi, tanárok nagy örömmel figyeltük, hogy diákjaink milyen szívesen olvasnak, és nagyon szép könyvjelzőket készítenek. Megbizonyosodhatnak erről honlapunk látogatói is a projektmunka folyamatáról és az elkészült ötletes könyvjelzőkről  készült képeket nézegetve.

A szlovák nyelvi tantárgybizottság vezetőjeként szeretném megköszöni a projektben részt vevő kolléganők – Vician Lívia, Kassai Zsuzsanna és Gazdík Krisztina – munkáját! Közösen reméljük, hogy tanulóink jövőre is megtartják olvasási kedvüket, és a következő projektben is részt vesznek alkotásaikkal!

Zaťko Klára

A projekt lezárása és értékelése elolvasható az alábbi linken:

http://www.spgk.sk/swift_data/source/2020/Hodnotenie_skolami_2020.pdf

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button