2023-2024

3…2…1… CSAPÓ! ITT A MASTERPIECE SZEZON!

Január utolsó hetében ismét megmérettettek a Duna utcás robotok és programozóik. A First Lego League versenyen két kategóriában is versenyeztek diákjaink. 

A Explorer kategóriában a CoolBricks nevű csapat indult, amelynek tagjai az 5.A és az 5.B osztály tanulói: Can Leyla, Vanda Félix, Baráth Zsófia, Tóth Lilla, Muzsík Dávid Ira és Gajdošík Vanessa. A Challenge kategóriában az Electrocity nevű csapat mérette meg magát, amelynek tagjai Baráth Bence, Schlosser Vivien Danielle, Schlosser Imre, Vanda Maxim, Nemes Máté és Bús Zoltán a 6.A és a 9.A osztályból.

Az ez évi verseny a természettudományok a művészetben téma jegyében zajlott. A CoolBriks csapat egy Duna utcás művésztelepet alkotott a legókockákból, ahol volt modern galéria, festőműhely, hologaléria, mozi, zeneiskola és vidám színház. A telep közepén egy forgószínpad állt, amelynek forgását a diákok által programozott intelligens kocka irányította. Az idelátogató legóemberkéket egy robot szállította az egyes helyszínekre. A járművet “kutyuli 2.0”-nak nevezték el a diákok, mivel a tavalyi modell továbbfejlesztése volt. Az egész telep elnyerte a zsűri tetszését, különösen nagyra értékelték az újragondolt járművet. A versenyen programozási díjat kaptunk, és a csapatot meghívták az országos fesztiválra, amely március 9-én lesz.

A Challenge kategória már jóval komolyabb megmérettetés. A diákok fényképezéssel kapcsolatos projektet dolgoztak ki, és bemutatták a luminografiát, ill. fényfestményt (light painting), vagyis a különböző fényforrások használatával készült fotózást. Aztán a robot game következett, ahol már a legóroboté volt a főszerep. Sajnos kupát nem sikerült szereznünk, viszont előkelő helyen végeztünk, méltó módon képviseltük iskolánkat ebben a kategóriában is.

A verseny szlovák nyelven folyt, diákjaink mégis remekül helyt álltak, magabiztosan mutatták be projektjüket, külön dicséretet is kaptak a szép szereplésért. A szervezők számítanak ránk a jövő évben is, mi pedig reméljük, hogy tanulóink továbbra is lelkesen és kreatívan vetik bele magukat a robotika gyorsan fejlődő világába. 

Bertók Euridike, informatikatanár

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button