2023-2024

A hazugságok pókhálójában

Osztályunk 2023. szeptember 19-én ellátogatott Ligetfaluba, a Zrkadlový háj Kultúrház új, “Pavučina lží” című színházi előadására. Az alkotók ezzel a darabbal próbálták a közönség soraiban ülő diákokat ráébreszteni a dezinformációk veszélyes következményeire.

A dezinformációk leggyakrabban a közösségi hálózatokon terjednek. Ezek azonban csak megosztják az információkat, de nem gyártanak saját tartalmat, ezért nem is felelősek érte. Így szabadon terjedhetnek az álhírek, akár a gyűlöletbeszéd, az uszítás is, miközben meggyőzőnek tűnő érvekkel a pókhálójukba szövik áldozataikat. A dezinformációkat általában a mesterséges intelligencia, az ún. trollok vagy botok terjesztik, rövid idő alatt elárasztják a kommentszekciókat, internetes beszélgetéseket. A botoknak sok hamis profiljuk van, többes számban beszélnek, ezáltal olyan érzetet keltenek, hogy egy nagyszámú csoport tagjai. Így fennáll annak a veszélye, hogy a magányos, elveszett fiatalokat, de az idősebbeket is magukhoz csábítják, olyan egyéneket, akik szomjaznak a figyelemre és a dicséretre. Az álhírek sajnos hasznosak is a közösségi hálóknak, mivel még több embert vonzanak magukhoz, viszont szerencsére vannak már olyan országok, pl. Németország, Izland, ahol már a tartalomért is felelősek a hálózatok. A félrevezető információk tragikus következménye lehetett a tavalyi kettős gyilkosság a pozsonyi Tepláreň bár előtt, ahol egy 18 éves fiú lelőtt 2 férfit, majd öngyilkos lett. Észtországban pedig kiderült, hogy egy neonáci mozgalmat egy 13 éves fiú vezetett…  A dezinformációkon kívül arra is rámutatott az előadás, hogy miképp használják fel a “like-jainkat” különböző marketingcélokra, a közösségi háló bevételének növelésére. Az előadás után pedig beszélgetés következett a színészekkel, a rendezővel, a diákok kérdéseket tehettek fel.

A tanulságos darab célja természetesen nem az volt, hogy ne használjuk az internetet, a közösségi hálót, hanem hogy fontoljuk meg jobban, mit hiszünk el a kínált tartalmakból. 

                                                            István Kamila, Jacenko Zojka, Lajos Anna III.B

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button