2024-2025

Újabb sikeres uniós projekt a Duna utcán

EURÓPA ÉS KIHÍVÁSAI – AZ EGYENLŐSÉG, A LEHETŐSÉGEK ÉS A SOKSZÍNŰSÉG NAPJAI (2024. október 9-11.)

Külföldi partnereink egy része még buszon, vonaton, repülőn ült, amikor a negyedik alkalommal megpályázott és elnyert Town Twinning EU-s projektünk szerda délelőtt már elkezdődött két programmal: hetedikes és nyolcadikos alapiskolásaink egy Kovács Gábor tanár úr által szervezett és moderált EU-s vetélkedőn vettek részt; gimnazista informatika szeminaristáink és a robotika szakkör tagjai pedig volt diákunk, Dávid Dániel előadását hallgatták meg a mesterséges intelligenciáról.

Délután a hét országból (Spanyolország, Finnország, Románia, Csehország, Magyarország, Németország, Ausztria) érkezett projektpartnereinkkel közösen ünnepélyesen megnyitottuk a rendezvényt, akik Morvay Katalin igazgatónő megnyitója után röviden bemutatták az intézményt, szervezetet, települést, amelyet képviseltek (iskolánkról a gimis Diákönkormányzat vezetői, Csémy Máté és Écsy Eszter tartottak rövid ismertetőt). Ezt követően vendégeink a sokvallású Pozsony nyomába eredtek Borka László és Korpás Árpád vezetésével, útba ejtve a belváros evangélikus, református és katolikus templomai mellett a zsinagógát és az iszlám imaházat is. Az első projektnapot az éttermünkben felszolgált, hazai finomságokat – többek közt a külföldi vendégeink által nagyon dicsért juhtúrós galuskát és sztrapacskát, valamint disztnótoros ételeket – felvonultató vacsora után a diákjaink által előadott műsorral zártuk, amelynek összeállítását Sill Zsuzsanna tanárnőnek köszönjük meg. Az Urban Sára (II.A), Metzner Dóra, Šillo Dominik (III.A), Čerňanská Veronika, Popálená Izabella (III.B), Korpás Johanna (IV.A) alkotta csapatot fantasztikus élmény volt hallgatni, ez volt projektpartnereink egybehangzó véleménye is.

Csütörtökön délelőtt is több programmal folytatódott projektünk. Harmadikos és negyedikes polgári szeminaristáink a Főpolgármesteri Hivatalba látogattak; eközben a korábbi TT-projektek alkalmával állandó programhelyszínünkké vált Grössling utcai gimnáziumban az ottani polgári szeminaristák az EU-ról, valamint a szervezet biztosította jogokról hallgattak meg egy előadást az EB Szlovákiai Képviseletének munkatársától, Patrik Takáčtól. További projektcsapataink a vöröskői várat tekintették meg. Ebéd előtt még virághagymák is földbe kerültek az iskola előkertjében: a tavasszal kihajtó lila virágok az abúzust túlélőkre emlékeztetnek majd minket. Délután mindenkinek szabad program volt, külföldi vendégeinkre Pozsony a kellemes kora őszi időben nagy hatást gyakorolt, többen jelezték, hogy biztosan visszalátogatnak majd a szlovák fővárosba. Az ismételten finom vacsora után a Pósfa zenekar rövid koncertjét hallgattuk meg, utána pedig ők szolgáltatták a talpalávalót egy frenetikus táncházhoz, és bizony aznap este a jókedvű táncosok számára a Csemadok gyönyörű Rákosi-terme majdnem kicsinek bizonyult. A projektcsapat egy része kevésbé aktív, de hasonlóan lenyűgöző programot választott: a Nemzeti Színház történelmi épületében a Manon című balett szlovákiai ősbemutatóját tekintette meg.

Projektünk zárónapján is sokszínű programot kínáltunk partnereinknek: alapiskolásaink a projektben részt vevő külföldi kortársaikkal sportoltak és vetélkedtek; a budapesti egyetemisták az első és a második évfolyamos gimnazistáinknak tartottak workshopot a szociális média világáról; volt diákunk, Gyurász Zoltán jogász az online zaklatásról és a dezinformációellenes uniós gyakorlatról és stratégiáról beszélt; valamint lezajlott egy angol nyelvű workshop a női esélyegyenlőségről. Közben elkészült egy óriás “képeslap”, amelyet azóta is szeretettel és érdeklődéssel nézegetünk iskolánk egyik óriás faliújságán, és sajnáljuk, hogy nemsokára le kell bontanunk. A projektzárón partnereinket megismertettük iskolánk európai diákprogramjaival (Erasmus+, Exchange programok, V4-es projektek), illetve a dél-koreai csereprogramunk részleteivel.

A visszajelzések szerint partnereink tartalmas, élvezetes napokat töltöttek nálunk, mi pedig nagyon köszönjük, hogy jelenlétükkel, aktivitásukkal megtöltötték élettel ezt a három projektnapot a Duna utcán!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Back to top button