2023-2024

Brünnben kétszer

Gimnazistáink tanulmányi kirándulásainak egyik hagyományos úticélja Brünn. Az idén két évfolyammal is ellátogattunk ebbe a hangulatos morva városba.

Decemberben a gimnázium első évfolyamának tanulóival indultunk útnak, elsődleges célpontunk mindig a helyi planetárium. Az Utazás milliárd csillaghoz című előadás során a csillagok és a galaxisok lenyűgöző világába kalauzoltak bennünket. A planetárium technikailag fejlett vetítőrendszere révén szinte úgy éreztük, mintha mi magunk is az űrben lennénk. Az előadók részletes magyarázatai számos érdekességet tártak fel az univerzum működéséről. Az előadás után lehetőségünk nyílt interaktív kiállításokat is megnézni, eközben különféle csillagászati eszközöket és modelleket próbálhattunk ki. A planetárium munkatársai készségesen válaszoltak kérdéseinkre, és sok új információval gazdagodtunk a csillagászat területén. A látogatás során tapasztaltak mély benyomást tettek ránk, és több diákban is felkeltették az érdeklődést a természettudományok iránt.

Májusban újabb tanulmányi kirándulásra került sor, ezúttal a harmadik évfolyamos diákokkal látogattunk el a brünni planetáriumba. A Voyager című 3D előadást tekintettük meg, amely a Voyager űrszondák lenyűgöző utazásáról szólt. A NASA 1977-ben indította a Voyager-1 és Voyager-2 szondákat, amelyek a Naprendszer külső bolygóinak vizsgálatát végezték. Felfedezéseik közé tartozik a Jupiter holdjainak vulkáni tevékenysége és a Szaturnusz gyűrűinek összetétele. A Voyager-szondák jelenleg is adatokat küldenek vissza a csillagközi térből, több mint 20 milliárd kilométer távolságból. A Voyager-küldetések egyik legérdekesebb részlete a híres Aranylemez, amelyen üzeneteket és képeket küldtek a Földről, abban a reményben, hogy egyszer egy másik intelligens civilizáció megtalálja őket. Az előadás után részt vettünk egy kerekasztal-beszélgetésen is, amelyen szakértők válaszoltak kérdéseinkre.

Az interaktív bemutatók és a látványos animációk mindannyiunkat lenyűgöztek, és számos új ismerettel gazdagodtunk az űrkutatás területén. Mindkét látogatás felejthetetlen élményt nyújtott, és mélyebb betekintést adott a csillagászat és az űrkutatás világába. Az ilyen kirándulások remek lehetőséget biztosítanak a diákok számára, hogy élményszerűen bővítsék ismereteiket, és talán egy életre szóló érdeklődést ébresszenek bennük a természettudományok iránt.

Egri Gabriella, fizikatanár

A rovat cikkei

Back to top button